USA zooloog Victoria Braithwaite andis hiljuti välja raamatu «Do Fish Feel Pain?» (Kas kalad tunnevad valu).
Kalad tunnevad valu
Uurija sõnul tunnevad kalad valu samamoodi nagu teised elusorganismid ning inimesed tekitavad kalu püüdes neile valu, kirjutab msnbc.msn.com.
Braithwaite`i kinnitusel on kaladel imetajate ja lindudega sarnased närvikiud, mis saadavad edasi aistinguid.
Teadlane uuris, kas kaladel on valuaistinguid ning kas nad on võimelised neid tunnetama.
«Kalade tundlikkus on parem kui me siiani arvanud oleme. Osad kalaliigid on kognitiivselt väga kõrgel tasemel. Meie katsed näitasid, et kui kalu vigastada, nad reageerivad sellele. Kui aga neile valuvaigistit anti, muutus nende käitumine tavapäraseks. See kinnitas, et kalad tunnevad valu,» jätkas uurija.
Braithwaite hakkas kalade valutundmisega tegelema kui ta sattus lugema kalakasvanduste kohta.
«2030. aastaks on pooled meie söögilaual olevad kalad pärit kalakasvandustest. See tundub loogiline, et kaladest hoolitakse. Veel on üsna palju loomade heaoluga seotud probleeme, üks neist on kalade kasvatamine nii, et see oleks humaanne,» lausus zooloog.
Ta lisas, et enamik inimesi ei suuda taluda vaatepilti, kus kalatraaleri pardal on näha õhku ahmivaid ja lämbuvaid kalu.
«Kalad tuleks surmata kiiresti ja valutult. Kalu peetakse imetajatest ja lindudest madalamal olevateks, kuid kalad vajavad samasugust hoolitsust ja hoolivust nagu teised eluslooduse osad. Kalad on intelligentsemad ning nende käitumine keerulisem kui me arvata oskame,» võttis Braithwaite asja kokku.
Uurija mõistis hukka Hiinas levinud kombe süüa kala, mis on küll küpsetatud, kuid ikka veel elus.