Eric Cantona tahab Prantsuse pangad põhja lasta?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eric Cantona
Eric Cantona Foto: SCANPIX

Endine jalgpallistaar Eric Cantona kutsus miljoneid prantslasi üles täna oma säästud pankadest välja võtma, et korrumpeerunud pangasüsteem kokku kukuks.

44-aastane Cantona kogus endale jalgpallurina märkimisväärse varanduse, kirjutab AFP.

Ka on ta üles astunud filmis ning tal on reklaaminud Liptoni teed, Nike jalatseid ja Bic raseerimisvahendeid.

«Me saame pankade vastu astuda väga lihtsalt. Pangad arvavad, et nende käes on võim. Kui 20 miljonit inimest korraga oma raha pangast välja võtavad, kukub süsteem kokku. Pole vaja relvi ega verd valada,» selgitas Cantona.

Cantona esitas oma ülekutse internetis. Siiani on sellega liitunud vaid 30 000 inimest Prantsusmaalt ning paar tuhat Belgiast, Itaaliast ja Suurbritanniast.

Pankade esindajad nentisid, et on limiit kui palju saab ühes päevas raha korraga välja võtta.

Grupeeringu Sauvons les Riches (Päästke rikkad) liikmed järgisid Cantona üleskutset ning võtsid oma säästud Societe Generale pangast välja.

Prantsuse valitsus ja pangad mõistsid Cantona ülekutse hukka.

Prantsusmaa rahandusminister Christine Lagarde soovitas endisel sportlasel jalgpalli juurde jääda, mitte rahandusega tegeleda.

«Cantona on tuntud oma ekstravagantsete ja vastuoluliste ideede poolest. Ta oli ja on suurepärane jalgpallur, kuid tema plaane ei tasuks liiga tõsiselt võtta. Iga kingsepp jäägu oma liistude juurde,» lausus minister.

Prantsusmaa suurima panga BNP Paribas esindaja arvates on Cantona üleskutse mõttetu.

«Soovitus oma säästud välja võtta külvab vaid ebakindlust ja segadust,» lisas panga esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles