Bambuskarude väljaheidetest Milo Venuse eest maksti 300 000 jüaani

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Originaal Milo Venus
Originaal Milo Venus Foto: SCANPIX

Šveitsi kunstikollektsionäär maksis bambuskaru väljaheitest tehtud Milo Veenuse kuju eest 300 000 jüaani (üle 550 000 krooni).

Hiina kunstnik Zhu Cheng valmistas kuju bambuskarude kasvatuskeskusest kogutud  väljaheitest, kirjutab The Telegraph.

Kesk-Hiinas Chengdus valminud skulptuuri aitasid teha üheksa 11-aastast kunstiõpilast.

Kummalise kuju ostis ära maailma suurimat Hiina tänapäevakunsti kogu omav šveitslasest ärimees Uli Sigg.

Sigg oli varem Šveitsi suursaadik Hiinas. Ärimehe sõnul on sõnnikust kuju puhul tegemist väga loomingulise lähenemisega.

«Meil valmis see kuju oktoobris. Tegime savist mudeli ja kleepisime sellele taimse liimiga kuivavatud väljaheited. Bambuskarude väljaheidete kasutamise idee tekkis mul paar aastat tagasi. Bambuskarud on Hiina rikkus ning kõik nendega seonduv  on huvitav,» selgitas kunstnik.

Ta lisas, et sõnniku saamine oli raskendatud. Pandakasvatuskeskusele tuli kirjalikult selgitada, milleks seda vaja on.

Enne šveitslasele üle andmist on see kuju Zhengzhou kunstimuuseumis näitusel.

Bambuskarude uurimis- ja aretuskeskuses Chengdus on hiidpandade väljaheidetest suveniire müüdud alates 2007. aastast. Asjatundjate sõnul on need lõhnavabad, kuna bambuskarud toituvad vaid bambusest, mille tõttu seedeprotsessis ebameeldivaid kõrvalnähte eriti ei ole.

Bambuskarude kasvatuskeskuse esindaja Huang Giangmingi sõnul tekib täiskasvanud pandal päevas 20 kilogrammi väljaheiteid.

Hiinas elab praegu bambuskarukasvandustes 312 hiidpandat, sel aastal lisandus 31 noort bambuskaru.

Milo Veenus on Antiik-Kreeka üks kuulsamaid marmorskulptuure, see valmis millalgi 130 – 100 eKr. Seda saab näha Prantsusmaal Pariisis Louvre´i kunstimuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles