Laine Jänes: heategevust tuleb õpetada juba lapseeas

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Laine Jänes vallandas esmaspäeval ERSO direktori Andres Siitani, keda ta süüdistab 
ERSO eelarvesse suure augu tekitamises.
Kultuuriminister Laine Jänes vallandas esmaspäeval ERSO direktori Andres Siitani, keda ta süüdistab ERSO eelarvesse suure augu tekitamises. Foto: Peeter Langovits

Pelgulinna sünnitusmaja toetusfondi patrooni Laine Jänese hinnangul tuleb heategevust õpetada juba lapseeas, tuues lastele vastavaid elulisi näiteid ning suunates lapsi konkreetsetele vastavaid kogemusi andvatele tegevustele.

 

«Lastele tuleks heategevuse näiteid tuua ning nad kättpidi kohale viia - nagu kassikest topitakse ninapidi piima sisse, et ta jooma õpiks,» ütles Laine Jänes, pidades väga oluliseks heategevuse õpetamist maast madalast ning vastava mõtteviisi väljakujundamist.

 

Laine Jänese sõnul aitaks säärane suhtumine vähendada muu hulgas ka koolivägivalda, kui lastele juba koolipõlvest süstitakse headust ning peetakse teistele head tegemist õilsaks.

«Juba on loodud toredaid organisatsioone - näiteks Lionsi juures noorte Leode klubi, kes suhtleb lastekoduga ning abistab lastekodulapsi,» märkis Laine Jänes. «Nii saab aidata lastekodu, andes puhkust sealsetele töötajatele. Teiseks annab see lastele õpetust, et maailm pole ainult ilus, vaid seal on omad varjuküljed.»

 

Laine Jänes lausus, et oluline on ära tunda tõeline abivajaja, pole mõtet jagada heategusid lihtsalt paremale-vasakule. «Prestiižne on käia heategevusoksjonil, seal nähakse sind, saad suure žestiga teha heateo. Samas äkki kusagil vanglas või keerulises koolis on seda heategu rohkem vaja. Heategude tegemine nõuab tarkust.»

 

Täna, 3. detsembril toimub Tallinnas Tallinna Lastehaigla Teotusfondi eestvedamisel Heategevuse Aastakonverents 2010, kus arutletakse heategevuse rolli üle ühiskonnas. Konverentsil esinevad Evelin Ilves, Laine Jänes, Priidu Pärna, Margus Saar, Tiia Tulviste, Toomas Paul, Toomas Luman ja David Vseviov.

 

Tallinna Lastehaigla Toetusfond (www.toetusfond.ee) on heategevusfond, mille eesmärgiks on aidata kaasa igati lastesõbraliku haigla kujundamisele ja parima võimaliku meditsiinilise abi toomisele Tallinna Lastehaiglasse ning muuta ühiskonna suhtumist lastesse ja laste, eriti haigete laste probleemidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles