Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Elavhõbe muudab linnud omasooiharaks?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Iibised
Iibised Foto: Wikipedia.org

Teadlased paljastasid, et toidus suures koguses leiduv elavhõbe võib linnud omasooiharaks muuta.

Teadlased uurisid Floridas ja Sri Lankal elavaid iibiseid, kuna nende populatsiooni arvukus hakkas kahanema, kirjutab The Telegraph.

Avastati, et mida enam iibiste toidus sisaldus elavhõbedat, seda enam kippusid isased linnud paarituma ja pesa ehitama teiste isaste lindudega.

«Juba varem oli teada, et elavhõbe võib testosteroonitaset alandada, kuid me ei oodanud, et see mõjub ka lindude juures,» selgitas uurija Peter Frederick.

Teadlastemeeskond söötis katselindudele linnutoitu, mille elavhõbekogus vastas iibiste tavamenüü  väikestes mereloomades leiduvale elavhõbeda kogusele.

Isaslinnud, kelle kehas oli söögi tõttu rohkem elavhõbedat, kas ignoreerisid emaseid linde või tundsid nende vastu vähe huvi.

Uurijate sõnul on märgalade, näiteks USA Florida Evergladesi linnud eriti elavhõbeda poolt ohustatud, kuna lähedal asuvatest kaevandustest jõuab see veestikku.

«Elavhõbedat ei ole sealt võimalik hävitada, seda saab mõne teise kemikaaliga neutraalsemaks muuta,» selgitati.

Märksõnad

Tagasi üles