Ugala jõululugu kõneleb hoolimisest

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peategelast Saarat mängib kultuuriakadeemia tudeng Saara Kadak.
Peategelast Saarat mängib kultuuriakadeemia tudeng Saara Kadak. Foto: Jaanus Laagriküll

Järgmisel reedel esietendub Ugala väikses saalis jõululavastus «Isa talveuni», mis räägib üksteise märkamisest sooja huumori, laulude ja fantaasia kaudu.

Lavastaja Taago Tubina sõnul on loo taotlus olnud ühendada lastele ja täiskasvanutele mõeldud teater. «Ühest küljest ääretult lihtne, südamlik ja naljakas lugu puudutab teistpidi selliseid tõsiseid ja täiskasvanulikke teemasid nagu tööväsimus ja üksindus,» selgitas lavastaja. «Selles loos ei ole päkapikke ja jõuluvana, kuid püütakse saavutada kontakti olemuslikuga, milleks jõuluaeg annab tegelikult võimaluse.»

Taago Tubina hinnangul passib lugu vaatamiseks viiendast eluaastast.

Näidend, mida lavastaja andmetel etendatakse väljaspool sünnimaad Soomet esimest korda, on väga mänguline ja fantaasiarohke, täis üllatavaid pöördeid. «Rõhk on lapse fantaasial, ta võidab selle abil kõik mured, mis emal ja isal võivad tekkida,» lausus Tubin.

«Isa talveunes» kõlavatele lauludele on viisi kirjutanud Peeter Konovalov, kes teeb kogu etenduse kestel koos Üllo Kauriga ka elavat muusikat. Lauludega esineb peaosatäitja Saara Kadak, kes õpib Viljandi kultuuriakadeemia näitekunsti teisel kursusel. Kadak debüteeris hiljuti lauljana ja avaldas esikplaadi «Taevamenüü».

Intiimne lugu eeldas lavastaja hinnangul publiku lähedust, seega mängitakse seda väikses saalis. Kunstnik Jaanus Laagrikülli sõnul sai ta kujunduse tegemisel inspiratsiooni eri ajastutest. Kostüümide viktoriaanliku stiili salapära kõrval on laval tunda neogootilikku hingust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles