Kunstnike majas näeb õõvastavat väljapanekut

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptor Ahti Seppeti looming meenutab vaatajale sovetliku inkvisitsiooni olemuslikke jooni.
Skulptor Ahti Seppeti looming meenutab vaatajale sovetliku inkvisitsiooni olemuslikke jooni. Foto: Silja Joon

11. detsembrini võib Pärnu kunstnike maja galeriis vaadata skulptor Ahti Seppeti väljapanekut “Verekutse”.

Kuigi kunstniku töödes esinevat sõnumit sõnadega mõtestada on väga raske, viib Seppeti looming vaataja elu-surma tajumise piirimaile. Väljas on hiigelmõõtudes salapärane maal Vladimir Iljitš Leninist, kes asjalikult kaardil paiku tähistab. Samal ajal on saalis inimnägudega mumifitseerunud kujud nagu hauad, millel ära toodud vaid sünni- või surmadaatumid ning mõnel kirje “isik teadmata”.

Kunstnik küsib: kui elujõuline on meis sovetlik vereülekanne? “Idealistlikult võiks arvata, et demokraatlik riigikord pakub võimaluse kõigil tasanditel iseseisvalt mõelda ja etniliselt tegutseda. Üllatudes tuleb praegugi tunnistada, et vaadates oma ümber võimuuimas koogutavaid silmakirjalikke tegelasi, näeme esirinnas tublisid leninlasi, kes oma päritolu salates, rõõmsalt-tegusalt ühte jalga marssides ometi eelkõige verekutset järgivad,” tõdeb kunstnik.

Tööde sari “Lenini lapsed ehk Verekutse” andis kunstnikule tõuke lõpetada teisedki samasse sarja sobituvad tööd “Koalitsiooni sünd”, “Langenud lahinguväli” ja “Poliitbüroo”. Kaht viimati nimetatut näeb sellelgi väljapanekul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles