Avastati Michelangelo skulptuuri «Pietà» originaalmudel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michelangelo ««Pietà»  Vatikani Püha Peetruse basiilikas
Michelangelo ««Pietà» Vatikani Püha Peetruse basiilikas Foto: Wikipedia.org

USA kunstiajaloolase sõnul avastas ta kuulsa renessansikunstniku Michelangelo Vatikanis Püha Peetruse basiilikas oleva kuulsa skulptuuri «Pietà»  originaalmudeli.

15. sajandist pärinev terrakotaskulptuur on vaid 30 sentimeetrit kõrge ja selle leidis antiigipoest üks itaallasest kunstikollektsionäär, kirjutab The Telegraph.

Kunstikollektsionäär näitas seda USA kunstiajaloolasele Roy Dolinerile, kelle arvates tegi Michelangelo oma kuulsa suure marmorkompositsiooni, mis kujutab Neitsi Maarjat, kes hoiab oma kätel Jeesuse elutut keha, just selle väikese skulptuuri järgi.

Doliner peab täna Roomas pressikonverentsi, kus ta annab kuju kohta selgitusi.

Antiigipoest leitud kuju oli väga halvas seisukorras, ta osad olid murdunud ning neid oli kleeplindiga kokku teibitud. Kujule oli peale kantud üheksa kihti värvi. «Pietà» originaalmudeli restaureerimiseks kulus kolm aastat.

Esialgu arvati, et väike kuju on loodud Itaalia 15. sajandi ühe kuulsama skulptori Andrea Bregno poolt.

Kuid Dolineri sõnul viitavad kuju kõik detailid sellele, et tegijaks on hoopis Michelangelo.

Michelangelo sai jõukalt Prantsuse kardinalilt Jean de Billheres`ilt tellimuse luua skulptuur, millel on Neitsi Maarja ja Jeesus. Esialgselt ehtis suur marmorkuju kardinali hauda. Kuju jõudis oma praegusesse asukohta Vatikani basiilikasse 18. sajandil.

Michelangelol valmis «Pietà» 1499. aastal ja selle suurus on 174 korda 195 sentimeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles