Näitust “Omadega mäel” näeb nüüd Pärnus

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tekstiilikunstnike liidu aastanäitus "Omadega mäel" Eesti rahvusraamatukogus.
Eesti tekstiilikunstnike liidu aastanäitus "Omadega mäel" Eesti rahvusraamatukogus. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Pärnu uue kunsti muuseumis avaneb 2. detsembril kell 17 Eesti tekstiilikunstnike liidu aastanäitus “Omadega mäel”, Pärnus kujundasid näituse Maasike Maasik ja Piret Valk.

Näitusel osaleb üle 50 autori ühe või mitme tööga: tuntud tegijatest uute tulijateni, klassikutest tudengiteni. Esindatud on nii traditsioonilistes tekstiilitehnikates loodud teosed kui uued ja taasavastatud eksperimentaalsed katsetused. Kõik eksponeeritud tööd on autorite uudislooming, valminud viimase kahe aasta jooksul.

Näituse konseptsiooni autori Katrin Pere jutu järgi on küsimus “kuidas loodud?” kunsti puhul tähtis ja endastmõistetav vastus on “tehniliselt professionaalselt”. Kuid tekstiilikunstnikke huvitas näitust kokku pannes rohklem “miks loodud?”.

“Mis on see miski, mis peab loomingusse kodeeritud saama, milline tunne, elamus, hetk kujundi, värvi ja vormi sisse uuesti sündima? Kui päeva lõpuks leiab kunstnik end loomas, sest teisiti ta ei saa, ongi meil käes suurepärane “Omadega mäel” olemine,” selgitas Pere.
 
“Me kõik armastame oma tööd ja teeme seda hinge ja pühendumisega. Aga kui küsida, mis on armastus ja hing, siis ei oskagi kohe ütelda. Nii ma siis püüangi leida mõningaid võtmesõnu,et omadega mäele saada.
Tehke oma tööd selliselt, et ise rahul oleksite. Tehke õrnusega, kui kohendaksite oma lapse esimest lokikest. Tehke kindlameelselt, kui seisaksite isakodu säilimise eest. Tehke murega, kui saadaksite oma poega kodunt kaugele. Tehke hoolega, kui oma tütart pruudiks ehtides. Tehke armastusega, kui truudust vandudes. Tehke igaveseks, kui ema surilina sättides. Tehke oma tööd kõigest hingest just nii, nagu teie seda oskate ja me kõik oleme omadega mäel,” räägib Pere.
 
Näitusel osalevad Inna Beinar, Pilvi Blankin Salmin, Ainikki Eiskop, Mari Haavel, Ehalill Halliste, Sigrid Huik, Eva Jakovits, Monika Järg, Elna Kaasik, Kerly Kaljuste, Stella Kalkun, Heli Kelt , Aili Kivioja, Maija-Liisa Kruus, Peeter Kuutma , Riin Kõiv, Mari Käosaar, Marlen Kärema, Tiiu Laur, Krista Leesi, Katrin Lehtjõe, Maarja Leola, Maasike Maasik, Lylian Meister, Siiri Minka, Liisa Murdvee , Eva Mustonen , Tarmo Mäesalu, Ilme-Anu Neemre, Krõõt Nõmmela, Aet Ollisaar, Ene Pars, Triin Paumer, Erika Pedak, Helgi Polli, Anna Porjadina, Tiina Puhkan, Ülle Raadik, Anu Rajamäe, Kaisa Reimand, Tuuli Reinsoo, Ilme Rätsep, Merje Samun, Annika Sellik, Tuuli Silber, Malle-Maria Sild, Ljudmilla Swarczewska, Aune Taamal, Reet Talimaa, Erika Tammpere, Milvi Thalheim, Piret Valk, Evelin Voksepp, Julia Zolobova
 
Näituse esmaesitlus toimus Eesti rahvusraamatukogus 7. septembrist 7. oktoobrini ja enne Pärnusse jõudmist oli see eksponeeritud Võru linnagaleriis. Pärnus on näitus avatud 6. jaanuarini.

Näituse korraldas MTÜ Eesti Tekstiilikunstnike Liit.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles