Muuseum näitab kümneid kogusid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigrid Mäeotsal on kogus üle poole tuhande nuku: kui oma lapsed olid juba suured ja lelusid ära visata ei raatsinud, otsustas naine neid koguma hakata.
Sigrid Mäeotsal on kogus üle poole tuhande nuku: kui oma lapsed olid juba suured ja lelusid ära visata ei raatsinud, otsustas naine neid koguma hakata. Foto: Urmas Luik

Pärnu muuseumis avatud näitus ”Mida küll kõike ei koguta” sobib vaadata kogu perele, väljapanek on jõuluhõnguline ja valmis koostöös Pärnu filatelistide klubiga.

Iga paari-kolme aasta tagant eksponeeritakse muuseumis Pärnumaa kollektsionääride huvipakkuvamaid kogusid.

Muuseumi projektijuhi Elmar Tringi sõnade kohaselt on püütud huvitavamatest kogudest näiteid tuua, sest tervikkollektsioone poleks võimalik eksponeerida.

Helmut Aasamäe tuletikuetikette täis kohvrid on eksponeeritudki poolavatuna, sest tuhanded eksemplarid ei mahuks kusagile ära.

Näitusel näeb jõuluehete, -kaartide ja -markide kõrval mitmesuguseid nukkude, müntide, võtmehoidjate, suveniiride, märkide, suupillide, postkaartide, tikutoosietikettide, mudelautode kollektsioone. On autogrammi- ja visiitkaardikogu.

Eraldi vitriin on täiskasvanute kogumiskire tarbeks: väljas on kondoomid ning alasti kaunitaridega tikutopsietiketid, aga ka mitu korda olümpiamänge väisanud mehe teemakohane meenetekollektsioon.

Nurgas on vanaisa sahtel, kus palju põnevaid esemeid. On suitsumehe kogu, seintel kaardikogud, kus kõik Pärnu villad ja alleed tõetruult peal. Vaadata on nimelised mutikäbad ehk kalurivõrgu ujukid, mis on korjatud rannalt. Meri on nad välja uhtunud ja tõenäoliselt kuuluvaki need Pärnumaa kaluritele.

Sigrid Mäeotsal on üle poole tuhande nuku. Naine tutvustab, et lapsena võis ta tunde imetleda poeaknale sätitud nukke. Kui oma lapsed olid juba suured ja pupesid ära visata ei raatsinud, otsustas Mäeots neid koguma hakata. Pidevalt lisanduvad nii uued kui vanad nukud ja nende täpset arvu koguja öelda ei oska.

Leo Tammiksaarelt on sõdurivarustuse kollektsioon, relvad, granaadid, trükised.

”Kogumine annab alati elule mingi lisaväärtuse. Kui aega jääb palju üle, võib inimene kergesti hakata lollusi tegema. Kui on hobid, siis seda hirmu pole. Ja alati on tark koguda niisuguseid asju, mis rasketel aegadel on kiiresti realiseeritavad. Eks see ole investeering. On ju raha kaotanud aastakümnete tagant oma väärtuse, ent esemete ja kulla väärtus näiteks jääb. Kui korjate kuldesemeid, ei jää te ühelgi ajal nälga,” õpetas Tammiksaar. Mees ise kogub mitmesuguseid esemeid, sealhulgas relvi.

Näituse kõrval toimuvad laupäeviti 10-13 regulaarsed konsultatsioonid, kus huvitatutele antakse teavet esemete kogumise, korrastamise, hoidmise ja dokumenteerimise kohta.

Väljapaneku on koostanud Henno Sepp ja Elmar Trink. Kujundajaks Jasper Zoova.

Huvitavate ja ootamatute kollektsioonide avastamisrõõmu pakub näitus külastajatele kuni 29. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles