Kaotusest ja valust

, filmisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Üksik mees".
"Üksik mees". Foto: promo

"Üksik mees"
Osades Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode.
Lavastanud Tom Ford.
1 tund ja 39 minutit.
Hinnang: hea.
Vaata kinode kavasid siit.
 

1964. aastal avaldas inglise-ameerika kirjanik Christopher Isherwood romaani, mille keskmes oli keskealine Briti professor, igati ontlik ja austatud härrasmees, kes kaotab rängas autoavariis oma armastatud elukaaslase. Mitte just kõige originaalsem sisu, kui mitte arvesse võtta peategelase seksuaalset orientatsiooni. Nimelt oli ta homo.

2009. aastal linastunud „Üksik mees“ on selle provokatiivse romaani filmiversioon, mille režissööriks, stsenaristiks ja produtsendiks on maailmakuulus disainer Tom Ford, kelle teeneks loetakse peale kõige muu Gucci ja Yves Saint-Laurenti moemajade pankrotist päästmist ja nende toodangu massidesse viimist eelmise sajandi lõpus.

Eelneva informatsiooni põhjal võiks oletada, et „Üksiku mehe“ puhul on tegemist järjekordse eduka ja rikka inimese edevusprojektiga, millega tahetakse maailmale näidata, et raha eest saab kõike. Ka kuulsust osta.

Ilmselt saabki, kuid praegusel juhul polnud see põhiline.

Tom Ford kandis küll kõik filmiga seotud kulud omast taskust, kuid seda ühel väga lihtsal põhjusel. Ta tahtis oma loomingu üle täielikku kontrolli omada, mis süsteemis sees töötades oleks kippunud hajuma. Üldjoontes õige otsus, arvestades endiselt tundlikku materjali.

Tänapäeva Hollywood jätab kõrvaltvaatajale liberaalse mulje, kuigi tegelikult pole seal olukord just kõige roosilisem ja käibel olevatest standarditest erinevaid teemasid üritatakse vägisi tagaplaanile tõrjuda. Enamasti küll ärilistel kaalutlustel, sest laiadele massidele ei lähe vähemuste probleemid väga korda, kuid vahel ka moraalsetel. Avalikult üritavad kõik tolerantsuse etalonide muljet jätta, kuid suletud uste taga avaneb hoopis teine pilt.

Lavastaja Ford üritas oma rahakoti kallale minnes võimalikke probleeme juba eos lämmatada ja sai sellega suurepäraselt hakkama. „Üksik mees“ on ehe näide loomingulisest vabadusest, mis ei ületa kunagi hea maitse piiri. Debütandi kohta on see märkimisväärne saavutus.

Loomulikult oleks lõpptulemus olnud teistsugune, kui režissööril poleks olnud võtta nii eeskujulikku näitlejate meeskonda. Põhiliselt kergema kaaluga romantilistest komöödiatest tuntud Colin Firth teeb elu rolli, pälvides selle eest publiku laialdase poolehoiu ja oma esimese Oscari nominatsiooni, kuid talle ei jää millegi poolest alla kõrvalosades üles astuvad Julianne Moore ning Matthew Goode.

Kindlasti pole „Üksik mees“ mõeldud igale maitsele. Mõnele ei sobi linateose liigne kunstilisus, mõnele teemavalik. Sinna pole midagi parata. Nii palju, kui on inimesi, on arvamusi. Sellega tuleb lihtsalt leppida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles