Jossif Stalin lasi laboratooriumis uurida Mao Zedongi ekskremente

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalin
Jossif Stalin Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu KGB endise agendi teatel leidis ta tõendusmaterjali, et diktaator Jossif Stalin luuras Hiina juhi Mao Zedongi ja veel mitmete teiste riigijuhtide järele.

Stalini meeskond analüüsis isegi ekskremente, et luua teistest riigijuhtidest psühholoogilist portreed, edastab BBC.

Venemaa meedia andmetel oli Stalini salapolitseil 1940. aastatel uurimislabor, mis tegeles eelkõige väljaheidete uurimisega. Tegemist oli spionaažiga, milles ei lükatud kõrvale ka seedejäänuseid.

Nõukogude Liidu kunagise luuraja Igor Atamanenko väite kohaselt komistas ta Stalini salalabori dokumentidele juhuslikult, kui oli Venemaa luureteenistuse arhiivis tegemas teadustöö jaoks uuringut.

«Nõukogude Liidul ei olnud Stalini ajal pealtkuulamissüsteeme, nagu seda on tänapäeva Venemaal. Selle tõttu tuli leida teised meetodid, kuidas huvipakkuvate isikute kohta infot hankida,» lausus Atamanenko.

Atamanenko andmetel vastutas ekskremente uurinud salalabori eest Stalini parem käsi Lavrenti Beria.

«Nõukogude arstiteadlased otsisid välisriikide juhtide eksrementidest eelkõige aminohapet trüptofaani. Kui seda oli suures koguses, siis järeldati, et isik on tasakaalukas ja rahulik. Samas kaaliumi vähesust peeti viiteks, et isik on närviline ja tal võib esineda unehäireid,» selgitas eksagent.

Atamanenko väitel uurisid nõukogude luurajad 1949. aasta detsembris Hiina juhti Mao Zedongi, kes oli siis Moskvas visiidil. Selleks paigaldati Hiina juhi majutuspaika eriline WC, mis ei olnud ühendatud üldise kanalisatsioonisüsteemiga, vaid eraldi selleks rajatud süsteemiga.

Mao Zedong viibis Venemaal kümme päeva, mille jooksul ta sõi ja jõi üsna palju. Zedongi ekskremendid koguti kokku ja viidi laborisse analüüsimiseks. Alles pärast seda, kui Stalin sai Hiina liidri ekskremendi analüüsi tulemused, oli ta nõus temaga koostöölepingu sõlmima.

Moskvasse jõudnud, rõhutas Mao Zedong, et ta on valmis Nõukogude Liiduga koostööd tegema, kuid teda ja Hiinat tuleb võtta kui võrdväärset partnerit.

Nõukogude Liidu juht Nikita Hruštšov oli see, kes selle kummalise laboratooriumi lõpuks sulgeda lasi.

Venemaa Julgeolekuteenistus (FSB) ei soovinud kommenteerida Stalini väidetavat salalaboratooriumit ja selles tehtud uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles