Video: astronoomid leidsid gaasiplaneedi, mis teeb tähe ümber tiiru miljoni aastaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Austraalia riikliku ülikooli (ANU) astronoomid avastasid seni teadaolevatest päikesesüsteemidest suurima, mis koosneb punasest kääbustähest ja hiiglaslikust gaasiplaneedist, millel kulub tähe ümber tiiru tegemiseks umbes üks miljon aastat.

Gaasiplaneet asub oma tähest ühe triljoni kilomeetri kaugusel, seega kulgeb tema orbiit 140 korda kaugemalt, kui on Pluuto orbiit ümber Päikese, edastab BBC.

Vahemaa selle planeedi ja ta tähe vahel on 7000 korda pikem kui Maa ja Päikese vahel.

Astronoomide sõnul on nad viimastel aastatel leidnud selliseid kurioosseid süsteema vaid käputäie.

Gaasiplaneedi, mille mass on 12 - 15 Jupiteri massi, tähistus on 2MASS J2126-8140. Ta tähe, punase kääbuse tähistus on TYC 9486-927-1.

«Meile oli üllastus, et selline planeet liigub oma tähest nii kaugel orbiidil. Võib arvata, et see süsteem ei tekkinud nagu meie päikesesüsteem,» teatas Austraalia ANU esindaja Simon Murphy.

Nüüd leitud planeedi-tähe süsteem on varem avastatud samasugusest süsteemist  kolm korda suurem.

Austraalia teadlased avastasid kurioosse süsteemi otsides Maa naabrusest noori tähti ja pruune kääbustähti.

Arvutused näitasid, et tegemist on süsteemiga, milles on täht ja planeet ning mis asub Maast umbes 100 valgusaasta kaugusel.

«Meie andmetel tekkis see süsteem umbes 10 – 45 miljonit aastat tagasi kosmilisest gaasist, mis moodustas kaks objekti. Samas on need kaks teineteisest nii kaugel, et mõni lähedalasuv täht võib kergelt selle süsteemi lõhkuda,» lisas astronoom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles