Filmigala peetakse jäisel laval koos ETV tütarlastekooriga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Iir Hermeliin rõhus Euroopa filmigalat lavastades käredale talvele, mis peakorraldajaid sakslasi esmalt kergelt jahmatas.
Kunstnik Iir Hermeliin rõhus Euroopa filmigalat lavastades käredale talvele, mis peakorraldajaid sakslasi esmalt kergelt jahmatas. Foto: Artur Sadovski

Tallinnas 4. detsembril peetava Euroopa filmiauhindade gala ajal kattub Solarise kontserdisaal jääkristallidega ning ETV tütarlastekoori esituses kõlab Veljo Tormise ja Arvo Pärdi looming.



Gala visuaalse poole eest vastutava Iir Hermeliini sõnul sai ta kutse lavakujunduse konkursil osalemiseks show tegevprodutsendilt Jürgen Biesingerilt.

Kohustuslikeks elementideks oli vaid see, et tseremoonia toimumispaik peab välja nägema nagu teatrisaal, seal peab olema suur ekraan, millel näidata nominente ja filmiklippe, ning kogu üldmulje peab Euroopale Eestit tutvustama.

«See saigi kogu visuaalse külje lähtepunktiks,» rääkis Hermeliin. Ta lisas, et kui eelmisel aastal peeti üritus laohoones, siis tänavu tuleb asjale läheneda hoopis teisiti – sameti, siidi ja pidulikkusega.

Et välja mõelda, milline see Eesti visuaalne külg siis ikkagi on ja millega end teistele tutvustada, kutsus Hermeliin ajurünnakuks appi sõbra ja filmikunstniku Katrin Sipelga ning režissöör Rene Vilbre, kellega koos tehti ka Eurovisiooni lauluvõistlust.

«Mina ütlesin algusest peale, et ma ei taha estraadishow’d läikiva musta põranda, punaste sammaste ja vilkuva ekraaniga,» rääkis Hermeliin. Läbirääkimisi ja mõttetalguid on peetud alates eelmisest kevadest kuni tänase päevani.

«Kui hetkel õue vaadata, siis ei olegi see tulemus nii ootamatu, aga juunikuus tundus see küll nii,» tunnistas kunstnik. Niisiis jõuti järeldusele, et show keskmeks võiks olla talv, lumetorm ja jäätunud maastikud.

«Mitte magus talvemuinasjutt keerlevate lumehelveste ja lumememmedega, vaid tõeliselt käre talv,» täpsustas ta.

Jäine idee pani aga sakslastest korraldajad kulmu kergitama – et kas õhtu peakangelased ehk Euroopa filmieliit ja ka televaatajad mitte ära ei ehmata ning kogu üritust liiga kaugeks ja külmaks ei pea.

«Siis me mahendasime oma nägemust ja nüüd on lumetorm ainult saate alguses ja lõpus,» tutvustas Hermeliin. Vahepealse kujunduse inspiratsiooniks on samuti Eesti loodus, kuid oma kergemates vormides. «Näitame meid kui ajaloo risttuultes pesitsenud väikest rannarahvast,» märkis ta.

Õhtu muusikalise poole eest vastutava Aarne Saluveeri sõnul otsisid Saksa produtsendid ka muusikalise poole pealt kooslusi, mis just siinsele kultuuriruumile omased.

«On tähenduslik, et ka nii massiivne, liikuvaid pilte hindav meediasündmus muusikata läbi ei saa, samas pole muusika filmiauhindade galal loomulikult peamisel kohal,» tõdes Saluveer.

Hea meel on Saluveeril selle üle, et sakslased valisid galale eesti muusikakultuuri esindama meile kõige märgilisema tähendusega nähtuse – koorilaulu segatuna tänapäeva muusikavooludega.

«Plaanime luua mõningaid kaasaegseid helimaastikke, tuginedes meie rahvamuusikale, aga kasutame ka Veljo Tormise ja Arvo Pärdi muusikat,» tutvustas Saluveer.

Peaesineja ETV tütarlastekoor on laval koos tippmuusikutest koosneva ansambliga, kuhu kuuluvad Siim Aimla, Taavo Remmel, Tanel Ruben, Mart Soo ja DJ Sten «Gun» Saluveer.

«Kuuludes viimased kümme aastat maailma noortekooride paremiku hulka, on ETV tütarlastekoor tõesti omanäoline ja innovaatiline – mõnega neist 15–25-aastastest tüdrukutest oleme töötanud koos kakskümmend aastat,» rääkis Saluveer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles