Tromsø elanikud tähistavad päikese taassaabumist «päikesekookidega»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Norra põhjaosas asuva Tromsø elanikud tähistasid kaks kuud kestnud pimeduse lõppu, kui päike eile esmakordselt uuesti nähtavale ilmus.

Päikest ei olnud selles linnas näha alates 27. novembrist 2015, edastab The Local.

Igal aastal toimub esimese aastaalguse päikese saabumisel tseremoonia, millel süüakse «päikesekooke».  Nii täiskasvanud kui lapsed tervitasid 21. jaanuaril päikest, sama tegid pagaritöökojad ületunde, et kõikide koogisoovi täita.

Ainuüksi Nord-Norge pagaritöökoda valmistas 40 000 niinimetatud päikesekooki, et ikka kõigile jätkuks.

Tootmisjuhi Hege Norø teatel kulus neil kookidele 300 kilogrammi vaarikaid, 400 liitrit mune ja suur hulk kardemoni.

Pagarifirma logistikajuht Kristian Wiik lisas, et ta ei tea, kust see koogisöömise traditsooon tuleb, kuid see on olnud juba kaua.

Pagar Edwin Nacarro sõnul seostavad norrakad «päikesekookide» söömist päikesevalguse ja optimismi taastumisega pärast mitu kuud kestnud pimedust.

«Need koogid on otsene viide, et liigume suve suunas ja aina enam on päikest. Tromsø elanikud on aastaalguse esimese päikese üle alati õnnelikud,» lausus pagar.

Arstiteadlaste sõnul on polaaraladel, kus päike kauaks ajaks kaob, raske psüühiliselt ja füüsiliselt hakkama saada ning võib tekkida pimedusdepressioon. Külm ja pime aeg esitab mitmeid väljakutseid. Seda saab ennetad näiteks teraapilist valgust pakkuvate lampide abil.

Kui Tromsøs nauditakse juba esimesi päikesekiiri, siis Teravmägede saarestikus tuleb oodata 16. veebruarini enne, kui päikest näeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles