Islamiriigi uues propagandavideos näeb legendaarseid näitlejaid Oliver Reedi ja Anthony Quinni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Reed (paremal) ja Anthony Quinn filmis «Lion of the Desert»
Oliver Reed (paremal) ja Anthony Quinn filmis «Lion of the Desert» Foto: Youtube

Islamiriigi uues videos on näha kaadreid 1981. aasta Liibüa sõjafilmist «Lion of the Desert», milles näeb inglise näitlejat Oliver Reedi tegelaskuju liibüalastega võitlemas.

Propagandavideos ähvardab äärmusrühmitus Islamiriik Itaaliat, viidates Itaalia koloniaalarmee tegevusele Põhja-Aafrikas, eelkõige Liibüas, edastab Daily Mail.

Film «Lion of the Desert» räägib Liibüa mässuliste juhi 20 aasta pikkusest Itaalia okupantide vastu võitlemisest enne Teist maailmasõda. Oliver Reed kehastab selles Itaalia armee kindralit Rodolfo Grazianit, kes klaarib arveid mässulistega, keda juhib Omar Mukhtar (Anthony Quinn).

Islamiriik pani oma propagandavideosse selle filmi liibüalaste ja itaallaste vahelised lahingustseenid.

Ilslamiriigi džihadist loeb juurde teksti, kuidas Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania jagasid 20. sajandi alguses Põhja-Aafrika omavahel ära.

«Need «ristisõdjad» surusid pikalt oma arusaamasid põhja-aafriklastele peale, kuid nüüd on siin Islamiriik, et jääda. Me ei peatu enne, kui meie lipp lehvib nii Konstantinopolis (Istanbul) kui Roomas,» lausus džihadist.

Tegelikus elus tabas Itaalia armee Liibüa mässuliste juhi Mukhtari ja poos ta 1931. aastal üles. Sellist stseeni on näha ka 1981. aasta filmi lõpus.

«Lion of the Desert» oli Itaalia armee tegevuse positiivses valguses näitamise tõttu aastaid keelatud, Liibüa televisoon näitas seda alles 2009. aastal.

Ekspertide sõnul näitab Islamiriigi uus video, et see rühmitus on nõrgenemas, kuna sõjafilmi kaasamisega tahetakse oma läbikukkumistelt ja nõrkadelt kohtadelt tähelepanu ära juhtida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles