Satelliidifotod kinnitasid:Islamiriik hävitas Iraagi vanima kristliku kloostri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püha Elijase klooster Mosuli lähedal
Püha Elijase klooster Mosuli lähedal Foto: Wikipedia.org

Uudisteagentuuri Associated Press sateliidifotod kinnitasid, et äärmusrühmitus Islamiriik hävitas Iraagi vanima kristliku kloostri, millest on järel vaid kivihunnikud.

Islamiriik on ka varem hävitanud vallutatud aladel Süürias ja Iraagis maailmapärandi hulka kuuluvaid hooneid, edastab foxnews.com.

Püha Eliase (Dair Mar Elia) klooster, mille sissekäigul oli kreeka tähestiku tähtedega Jeesuse nime kaks esitähte, püsis puutumatuna 1400 aastat.

Satelliitfotode firma DigitalGlobe tegi selle kuu alguses klootrist fotod ja veel ühed fotod tehti hiljuti.

«Enne hävitamist nägi see Mosuli lähedal asunud klooster välja nagu kindlus. Hoonel ei olnud enam katust, kuid kõik 26 ruumi olid varem alles ja eristatavad. Hiljutistel fotodel on kloostrihoone asemel kivipuru,» teatas satelliitfotode analüütik Stephen Wood.

Woodi andmetel kasutasid džihadistid kloostri hävitamisel buldoosereid ja suruõhuhaamreid, võimalik et ka lõhkeaineid.

Iraagis Erbilis tegutseva 39-aastase kristliku preestri Paul Thabit Habibi sõnul hävitasid võitlejad lisaks kloostrihoonele ka Iraagi kristlaste ajalugu.

Islamiriik on viimase kahe aasta jooksul vallutanud Iraagis ja Süürias suuri alasid ja tapnud tuhandeid tsiviilelanikke, kes ei ole võitlejate arvates «õiget usku».

Islamiriigi võitlejad on lisaks Iraagi Püha Eliase kloostrile hävitanud vanu ehitisi Palmyras, Hatras ja Ninevehis.

Iraagi Püha Eliase klooster ehitati 590. aastal, kuid 1743. aastal tabas kloostrit tragöödia. Pärsia kindral lasi hukata 150 munka, kes keeldusid astumast islami usku.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles