Tulevikus valgustab tänavaid bio LED valgus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus valgustavad tänavaid puud?
Tulevikus valgustavad tänavaid puud? Foto: SCANPIX

Taiwani Cheng Kungi ülikooli teadlaste sõnul võib tulevikus tänavaid valgustada mitte kuldse kumaga kollakas valgus, vaid biovalgus.

Teadlased tegid katse, milles nad panid kulla nanoosakesi, mis on bio LEDid ehk biovalgust emiteerivaid dioodid, taimelehtedele, kirjutab Discovery News.

Uurijate arvates võib bio LED valgus kunagi praegu kasutusel oleva tänavavalgustuse välja vahetada. See bioloogiline valgus vähendab ka süsinikdioksiidi hulka.

«Tulevikus võib teid ja tänavaid valgustada bio LED, mis paneb puud ja põõsad helendama. Selline valgustusviis säästab energiat, absorbeerib CO2 ning luminessents aitab fotosünteesil tekkida,» selgitas teadlane  Yen-Hsun Su.

Nanoosakesed aitavad muuta valgust absorbeerivat materjali valgust kiirgavaks.

Teada on, et klorofüll, fotosünteesi pigment, mis annab taimelehtedele iseloomuliku rohelise värvuse, on võimeline mõnel lainepikkuse valgust absorbeerima.

Kuid teatud tingimustel, nagu ultraviolettvalguses, suudab klorofüll ka ise valgust toota. 400 nanomeetrise valguse juures on tavapäraselt roheline klorofüll punase kumaga.

Teadlased otsisid ultraviolettvalguse allikat ja leidsid selle kulla nanoosakestes.

Kui lühema lainepikkusega valgus, mida ka inimsilm on võimeline nägema, satub kulla nanoosakestele, aktiveerib need ning tekib violetne valgus. Kui violettvalgus langeb klorofülli molekulidele ja aktiveerib need, tekib punane valgus.  

Teadlased loodavad, et teeäärsed puud saavad tulevikus kulla nanoosakesed, mille abil tekib nii palju valgust, et elektri- ja gaasivalgust enam ei vajata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles