Facebooki kasutajatel on keskmiselt 155 sõpra, kuid vaid nelja saab usaldada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti Oxfordi ülikooli uus uuring näitas, et Facebooki kasutajatel on keskmiselt 155 sõpra, kuid probleemide korral saab neist usaldada vaid nelja.

Sotsiaaluurijate sõnul on Facebook nagu juhututtavate «küla», mitte lähedaste liitlaste võrgustik, edastab The Telegraph.

Sadada Facebooki sõprade olemaolu viitab populaarsusele, kuid neist saab usaldada vaid mõnda, seda eriti kriisiolukorras.

Facebook võimaldab kiiresti ja lihtsalt suhelda, kuid lähisuhteid tuleks hoida ikkagi traditsioonilise silmast silma kontakti ja suhtlusega.

«Facebooki kasutajatel on keskmiselt 155 sõpra, kuid kriisi korral kahaneb usaldatavate sõprade arv neljani. Seega on tegelike sõprade arv märgatavalt väiksem,» nentis uurija Robin Dunbar.

Ta lisas, et sotsiaalmeedia ei pruugi ära hoida sõpradest lahku kasvamist, kui  tegelikus elus kohtumisi on väga vähe.

«Silmast silma suhtlus mängib ka nüüdsel ajastul rolli, sest see on tähtis osa suhete säilitamisest,» lisas teadlane.

Facebookil on umbes 1,4 miljardit kasutajat, kellest 34 miljonit kasutab seda sotsiaalmeediakanalit iga päev.

Facebooki kasutajate kohta käib niinimetatud Dunbari number, mis on 150. Antropoloogide teooria kohaselt ei suuda inimesed tegeleda ja suhelda rohkema kui 150 inimesega.

Tänapäeval traditsioonilist küttide-korilaste elu elavates hõimudes on liikmete arv Dunbari numbri ümber, mis kinnitab antropoloogide teooriat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles