Jõuluvanad alustavad hooaega Pärnus

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvanad Erni ja Ärni harjavad juba nädala lõpus oma punased kuued tolmust puhtaks, et koos ametivendadega Pärnu lastega kohtuma sõita.
Jõuluvanad Erni ja Ärni harjavad juba nädala lõpus oma punased kuued tolmust puhtaks, et koos ametivendadega Pärnu lastega kohtuma sõita. Foto: Urmas Luik

Pühapäeval kell 16 süüdatakse Pärnus Rüütli platsil esimene advendiküünal, koos heade soovidega jagavad advendituld Eliisabeti koguduse õpetaja Enn Auksmann ja linnapea Toomas Kivimägi.

Samas paigas juhatatakse sisse kümnes jõuluvanade konverents. Kogunevad jõulutaadid-memmed ja päkapikud, kõlab jõuluvanade ühendpasunakoor ja esinevad tantsupäkapikud.

“Tegemist on Tartu juubelikonverentsi eelüritusega,” seletas Erni-taat alias Üllar Meriste. “Kohale tulevad põhiliselt Pärnu ja Pärnumaa jõulutaadid, sest kaugemalt punakuued ei jõua füüsiliselt nii pikka teed ette võtta.”

Jõuluvanade konverents sündis just Pärnus, kus möödus seitse kokkutulekut. Viimased kaks aastat on jõuluvanad kogunenud Paides ja Kuressaares, sel talvel 4.-5. detsembril Tartus.

“Kuna kohalikud olud pole paar aastat meie tegemisi Pärnus soosinud, oleme taatidega toimetanud mujal, kus meid on avasüli vastu võetud ja alati tagasi kutsutud,” rääkis Meriste konverentsist. “Usun, et uued kohad ja inimesed on meile värskenduseks olnud, kuid meenutamaks traditsiooni sündi, korraldame avaürituse seekord Pärnus.”

Pühapäeval jõuab Rüütli platsile uhke jõuluvanade kolonn, laste kirju ja soove võtab vastu liikuv postkontor, on õnneloos. Kaasa löövad Pärnu vabakool ja Lions Club Koidula.

Koos abiliste ja partneritega viivad jõuluvanad kingitusi Pärnu lastekodu peremajadesse.

Mart Tõnismäe alias Ärni-taat meenutab, kuidas Eesti jõuluvanad on tuuritanud Põhjamaade jõulukonverentsidel, jõulumaadel ja talimängudel. Nüüd on Pärnumaa jõulumeestel põhjanaabrite eeskujul sündinud soov rajada siinmail oma päriskodu, milles jõulumuinasjutt kestaks aasta ringi.

“Eestimaa jõuluvanade ühendus unistab oma keskusest, kus lapsed ja pered saaksid igal ajal jõulutaatide tegemistega tutvuda,” rääkis Tõnismäe. “Kuna Erni ja Ärni elavad Pärnumaal, siis vaatame just siin ringi pilguga, millisesse metsatukka või jõeveerde see pesapaik võiks sobida. Taolised keskused on Soomes, Rootsis ja Norras: ilusad palkmajad, aasta läbi tegutseb postkontor, õues põhjapõdrad.”

Kui punakuubedel kodu olemas, annaks taatide sõnutsi arendada jõuluturismi: tutvustada külalistele Eesti kauneid paiku ja viia Eesti gruppe omakorda tutvuma naaberriikide jõulumaade ja talimängudega.

“Jõuluvanade konverentsi kümne aasta jooksul oleme kõvasti silmaringi avardanud ja oskame midagi teistelegi pakkuda, et laste muinasjutumaailma rikastada,” lisas Meriste.

Pärast advenditulede süütamist Pärnus sõidavad jõulumehed-naised 4. detsembril Paidesse “Jõulukroonile” ja 4.-5. detsembril Tartusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles