Austraalia vetes märgati kahe ja poole auto pikkust mõrtsukhaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrtsukhai
Mõrtsukhai Foto: SCANPIX

Austraalias Adelaide´i ranniku lähedal märkas rannavalve helikopteripatrull suurt mõrtsukhaid (Carcharodon carcharias), mis oli umbes seitsmemeetrine.

Lõuna-Austraalia haijälgimise Facebooki lehe andmetel nähti haid 100 meetri kaugusel Marino Rocksi rannast, edastab Daily Mail.

Rannavalve andis haihoiatuse ja inimesed evakueeriti nii veest kui rannalt.

Haid näinud rannavalve esindajate sõnul oli see kala umbes nii pikk, kui on kahe ja poole auto pikkus kokku.

Haieksperdi Andrew Foxi teatel võivad mõrtsukhaid kasvada rohkem kui kuuemeetriseks, kuid tema arvates ei nähtud eile siiski seitsmemeetrist haid, pigem oli tegemist liialdusega.

«Juba viiemeetrine hai on väga suur, rääkimata siis veel suurematest haidest. Seega saab selle hai pikkuse kirjutada elava kujutlusvõime arvele,» lausus haiekspert.

Haist sotsiaalmeediasse jõudnud pilte kommenteeriti agaralt. Paljud ütlesid, et nad ei lähe enam kunagi ookeani ujuma ega kajakiga sõitma. Oli ka neid, kes samuti kahtlesid hai pikkuses nagu kahtles haiekspert Fox.

«Ei ole tähtis, kas hai on kolme, nelja, viie, kuue või seitsmemeetrine. Hai on ikka hai, olenemata ta suurusest,» kommenteeriti.

Haijälgimise keskuse teatel võtsid päästjad hai pikkuse määramisel aluseks kuuemeetrise paadi pikkuse.

Foxi sõnul on Lõuna-Austraalia vetes aina sagedamini haisid näha olnud, kuna haide arv on kasvanud. Arvukuse kasvu taga on nii haide kaitsmisprogrammid kui ka see, et haisid jahitakse varasemast vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles