Video: Wikipedia sai 15-aastaseks, eelkäija pärineb Hiinast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikipedia
Wikipedia Foto: SCANPIX

Maailma suurim veebientsüklopeedia Wikipedia saab täna 15-aastaseks ja on märgatavalt suurem kui ta eelkäija, Hiina Mingi dünastia ajastul valminud hiiglaslik teatmeteos, mida peeti 600 aastat maailma suurimaks.

Wikipedia asutasid 15. jaanuaril 2001. aastal ettevõtja Jimmy Wales ja filosoof Larry Sanger, edastab AFP.

Nüüdseks on Wikipedias rohkem kui 36 miljonit artiklit, mis on kõikidele netikasutajatele vabalt kättesaadavad. Artikleid koostavad umbes 80 000 vabatahtlikku.

Wikipedia veebientsüklopeedia omanik on USAs San Franciscos tegutsev mittetulundusfond Wikimedia Foundation.

Sünnipäeva auks avaldas Wikipedia andmeid kõike vaadatumate artiklite kohta. Ingliskeelses väljaandes on kõige populaarsem igal aastal uuendatav surnud isikute nimekiri pealkirjaga «List of deaths by year» ja möödunud aastal vaadati seda 20,8 miljonit korda.

Hiinakeelses variandis on kõige populaarsem olnud 1989. aastal Pekingis Tianameni väljakul aset leidnud meeleavaldusel tehtud fotod. Samas on Hiinas nii Wikipediasse kui sotsiaalmeediasse juurdepääs piiratud.

Wikipedia avaldas andmed, millised on kõige enam muudetud artiklid, sest artikleid muudetakse ja täiendatakse vabatahtlike poolt pidevalt. Muudetakse eelkõige nende lehekülgede informatsiooni, millel on vastuolulist, globaalset tähtsat või emotsioone tekitavat.

Kõige enam on muudetud USA ekspresidendi George Bushi kohta käivat infot, muutusi on tehtud 45 862 korral.

260 keeles väljaantavat Wikipediat vaatab päevas keskmiselt 18 miljardit inimest, mille tõttu see entsüklopeedia on maailmas üks populaarsemaid.

Wikipedia on alates oma asutamisest väga kiiresti kasvanud ja arenenud, muutudes suuremaks kui seda oli 15. sajandi alguses Hiina keisri Yongle`i poolt teha lastud teatmeteos, mida tuntakse kui Yongle´i entsüklopeedia.

Keiser Yongle, sünninimega Zhu Di (1360  - 1424) oli Hiina Mingi dünastia kolmas keiser, kes valitses 1402 – 1424.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles