Miks talvel kipub kehakaal tõusma?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Paljud põhjapoolkeral elavad inimesed söövad talvisel ajal rohkem ja see võib viia kehakaalutõusuni.

Briti Exeteri ülikooli arstiteadlase Andrew Higginsoni sõnul on külmal ja pimedal ajal rohkem söömine osa meie ellujäämisinstinktist, edastab Huffington Post.

«Meie keha on programmeeritud ellu jääma. Alateadvus ütleb, et looduskeskkonnas on talvel toitu vähe. Hoolimata 21. sajandist elame me ikka nagu inimkonna algusajal ehk kogume rasva ajaks, mil ressursse on vähe. Inimeste harjumused ei ole tuhandete aastate jooksul muutunud, sest need on kinnistunud geneetiliselt ja rakutasandil,» selgitas arstiteadlane.

Inimeste kauged eellased kogusid endale rasva, et talvises karmuses ja madalate temperatuuride juures toime tulla.

Varasematel sajanditel ei olnud ohuks mitte ülekaalulisus, pigem oli see alakaalulisus ja toidupuudus, mis tappis.

Teadlased tegid arvutimudelid erinevate liikide, kaasa arvatud inimene, talvise keharasvavajaduse kohta. Mudelid näitasid, et nüüdisinimese  organism käitub samuti nagu rasva koguvatel loomadel ja kiviaegsetel eellastel.

Higginsoni teatel on vaja teha lisauuringuid, et saada teada rasvakogus alates millest on ellujäämine kindlustatud. Samas ei tohiks talvel tekkida niipalju lisakaalu, et see elu segama hakkaks ja tõsiseid terviseprobleeme tekitaks.

«Kui inimene võtab talvel kaalus juurde, kuid soojematel aastaaegadel lisakaal kaob, siis ei ole probleemi. Probleem teki siis, kui kevadel ei suudeta talvistest söömisharjumustest loobuda ja kehakaal on ikka talvine või  jätkab kasvamist. Inimesed peaksid loobuma talvistest söömisharjumustest, et mitte organismi oma rütmi segamini ajada. Kevadel ja suvel reageerib hea tervisega inimese keha kohe päikesevalgusele ja päeva pikemaks muutumisele, öeldes et enam ei ole vaja ellujäämiseks niipalju pingutada,» selgitas arstiteadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles