Ieva Ilves: eesti keel ei ole tegelikult raske

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilves osales Obinitsas soome-ugri kultuuripealinna aujärje üleandmisel koos abikaasa Ieva Ilvesega.
President Ilves osales Obinitsas soome-ugri kultuuripealinna aujärje üleandmisel koos abikaasa Ieva Ilvesega. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Ieva Ilves tunnistas saates «Kahekõne», et eesti keel polegi lootusetult raske.

«Teie Õ on väga kena, kas oli raske õppida Õ ütlema?» alustas Indrek Treufeldt saadet komplimendiga.

«Oli. Meil, lätlastel, ei ole Õ-d, aga mu vene keele teadmised ehk aitavad. Aga ma alles õpin, mõnikord ei saa ma sellele Õ-le pihta,» vastas Ieva. Ta Õ-d on väga püüdlikud.

Ieva sõnul on eesti keelt õppida huvitav. «Mulle meeldivad keeled ja mul on äärmiselt tore õpetaja. Ta on eesti tüdruk, kes töötab Riias Läti ülikoolis.» Ieva kinnitas, et ta naudib keeleõpet ning sooviks, et saaks sellega veel rohkem tegeleda.

Ta ütles, et on raske hinnata, millisel tasemel tema eesti keele oskus praegu on. «Kui ma seda rohkem kasutan, muutub see kergemaks,» kinnitab proua Ilves. Eesti keel ei ole tema sõnul tegelikult raske, ent seda on vaja lihtsalt rohkem kasutada - rääkida, lugeda, kuulata.

Treufeldt uuris ka Ieva päritolu kohta: «Kas on õige öelda, et te olete liivlane?» 

«Ma arvan, et see on nii,» vastas Ieva. »Mu ema perekond on pärit Salacgrīvast (Salatsist). Nagu paljudel, ka temal (Toomas – toim.), ma ei tea, kuidas teil, aga paljudel meist on väga segunenud juured. Meie riikides on käinud paljud rahvad. Mul on vene vanaema – poola venelane.» 

«Toomas on uurinud väga põhjalikult liivlasi ja ta leiab, et ka mu pikkus – liivlased olid väga pikad ja tugevad – ta arvab, et ma pole mitte vaid geograafiliselt liivlane, vaid ka mu välimus kinnitab seda. See võib olla tõsi, sest liivlased elasid Salatsi ümbruses,» rääkis ta.

«Sidemed Lätiga on väga loomulikud, kuigi siin Eestis tundub mõnikord, et me oleme unustanud, sellise lihtsa asja...» sõnas saatejuht.

«Nagu naabruskond?» küsis Ieva. 

Ieva rääkis, et mõtles sellele, kui nad Toomasega Obinitsas käisid. 

«Võib-olla on see seotud Nõukogude Liidu lagunemise ja piiridega, aga mulle tundub, et me oleme palju rohkem olnud huvitatud Ameerika kultuuriga tutvumisest, Pariisis käimisest, kõigist neist suurtest nimedest, suurtest riikidest. Miskipärast oleme unustanud, et meie naabruskond on tegelikult väga huvitav ja seal on palju avastada. Külades käies avastasin, kui huvitavad on meie naaberriigid, kultuur, paigad, ajalugu. Ja inimesed – kirjanikud, muusikud.» jätkab proua Ilves. 

Ta lisas, et kuna ta on nüüd sotsiaalmeedias aktiivsem, loevad lätlased ka tema vahendusel rohkem Eesti kohta.

Kas Ieva on valmis vabariigi aastapäeva pidustusteks?

«Me liigume sinnapoole. Üks samm korraga,» naeris Ieva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles