Islamiriigi endine lapsdžihadist: pääsesin põrgust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi lapsdžihadistid
Islamiriigi lapsdžihadistid Foto: Youtube

Äärmusrühmituse Islamiriik endine lapsdžihadist Nasir (nimi muudetud) on üks vähestest, kellel õnnestus põgeneda treeninglaagrist, kus lapsi treenitakse enesetapupommitajateks.

12-aastane Nasir andis pärast Kurdistanis Esyanis asuvasse põgenikelaagrisse ema juurde tagasi jõudmist intervjuu USA uudistekanalile CNN.

Selles põgenikelaagris on umbes 15 000 Islamiriigi eest põgenenud jeziidi.

Poiss palus enne intervjuu andmist, et ta nägu, häält ja tegelikku nime ei paljastataks.

«Meid oli Islamiriigi laagris umbes 60 poissi. Kõige hirmutavamad olid õhurünnakud, mille eest meil tuli maa-alustesse tunnelitesse peituda. Džihadistid ütlesid, et ameeriklased, islamiusu peale sülitajad, tahavad meid tappa, kuid nemad kaitsevad meid paremini kui meie vanemad,» lausus poiss.

Nasiri sõnul öeldi neile treeningutel, et nende vanemad on vale usu esindajad ja et treenitavad peavad nad tapma.

Islamiriik on juba mõnda aega kasutanud lapssõdureid oma propaganda eesmärkidel, andes välja ka «noore kaardiväe» videoid.

Nasiri andmetel olid kõige nooremad treenitavad vaid viieaastased poisid, kes ei saanud aru, miks nad peavad julma sõjalise treeningu läbima. Džihadistid kasutavad kõige nooremate kohta väljendit «kalifaadi kutsikad».

«Me ei tohtinud nutta, kuid ma siiski nutsin, kui mõtlesin oma emale. Minul ja veel paaril poisil õnnestus põgeneda ja ma jõudsin ema juurde tagasi. Saan öelda, et pääsesin põrgust,» lisas endine lapssõdur.

Nasiri filmiti enne põgenemist Süürias Raqqas asuvas Al Farouqi instituudis propagandavideo jaoks. Lääne luure andmetel on lapssõdurite suurim treeningpaik just Raqqas.

Kurdi pešmerga võitlejate üks juhte Aziz Abdullah Hadur sõnas, et Põhja-Iraaki Gweyri jõudnud lapsdžihadistid on halvas seisundis, nälginud ja kõhnad.

Haduri sõnul on tulnud neil Islamiriigi poolt saadetud lastest võitlejate vastu tuli avada, kuna neil on pommivestid ja nad on ajupestud. Islamiriigi positsioon asub pešmegra võitlejate omast vaid sadade meetrite kaugusel.

Hadur jätkas, et nad on keerulise dilemma ees, kuna Islamiriik kasutab üha enam rünnakutes enesetapupommitajatest lapsi.

Esyani põgenikelaagris teguitseva psühholoogi Khalid Nermo Zedo sõnul vajavad Islamiriigi käes olnud lapsed ja täiskavanud kogetud julmustest taastumiseks psühholoogilist abi  ja teraapiat.

«Nad on väga palju kannatanud. Seda on raske ette kujutada, et lapsed vanuses 5 – 12 eluaastat  võetakse nende emalt ja isalt  jõuga ära, sunnitakse brutaalselt treenima, relvi kandma, islamiusku astuma, varasemast elust ja vanematest lahti ütlema ja tapma,» lausus psühholoog.

Zedo sõnul on lapsed ajupestud ning nad järgivad Islamiriigi treeninglaagri reegleid veel pikka aega pärast põgenikelaagrisse tagasi jõudmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles