Pirogovi platsil avaneb välihospidal

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Pirogovi anatoomilised joonistused Tartu vanas anatoomikumis.
Nikolai Pirogovi anatoomilised joonistused Tartu vanas anatoomikumis. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Neljapäeval, 25. novembril möödub 200 aastat maailmakuulsa vene kirurgi ja anatoomi Nikolai Pirogovi sünnist ja sel puhul korraldab TÜ ajaloo muuseum Tartu Pirogovi platsil ürituse “Kohtume Pirogovi platsil välihospidalis!”.

TÜ ajaloo muuseumi projektijuhi Urmet Paloveeri teatel saab linnarahvas neljapäeval kell 11 näha ehtsat 19. sajandi välilaatsaretti, kus kuulus kirurg tutvustab oma toona uudseid meetodeid.

Mineviku meenutamise järel on võimalik tulla tagasi olevikku ja piiluda tänapäevasesse sõjaväljal kasutatavasse meditsiinitelki. Selleks on kohal Kaitseliidu Tartu maleva ja kaitseväe ühendatud õppeasutuste inimesed, kes tutvustavad tänapäevaseid vahendeid, mida arstid lahinguolukorras kasutavad.

Külma peletamiseks pakutakse üritusel teed.

Aastatel 1828-1832 Tartu ülikooli professorite instituudis õppinud ja 1836-1841 Tartus professoriks olnud Pirogovil on suured teened lahinguvälja meditsiini arendajana. Pirogov töötas välja haavatud sõdurite esmase sorteerimise printsiibi vastavalt haavade iseloomule ja haiguste ohtlikkusele, tõi sõjaväljale halastajaõed ning rakendas seal esimesena eeternarkoosi ja kipsmähist.

Paloveeri teatel on Tartu ülikooli ajaloo muuseumil plaanis edaspidigi ümmarguste tähtpäevade puhul tutvustada rahvale Toomemäel asuvaid mälestusmärke, mis püstitatud kuulsatele ülikooliga seotud isikutele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles