Kirikuõpetaja: otsus, miks EELK laulatas presidendi abielu, vajaks selgitamist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti vaimulik (vasakul) Krists Kalninš laulatas Ieva Kupce ja Toomas Hendrik Ilvese Halliste Püha Anna kirikus. Eestikeelse talituse viis läbi õpetaja Marko Tiitus.
Läti vaimulik (vasakul) Krists Kalninš laulatas Ieva Kupce ja Toomas Hendrik Ilvese Halliste Püha Anna kirikus. Eestikeelse talituse viis läbi õpetaja Marko Tiitus. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Keila Miikaeli koguduse õpetaja Marek Roots kirjutab leheküljel eestikirik.ee, et meedia kihab juba pikemat aega sündmuste ümber, mis päädisid presidendi kolmanda abielu laulatamisega Halliste kirikus: «Viimasega seoses on muuhulgas küsitud, kas EELK käitus õigesti, pannes Ilvese ja Kupce paari.»

Roots on veendunud, et paljud Maarjamaa kristlased nõustuvad riigikogulase Viktoria Ladõnskaja väljaütlemisega, et Ilves on minetanud oma moraalse autoriteedi.

«Pole saladus, et Ilves on juba pikemat aega silma paistnud avaldustega, mis seavad kahtluse alla mõnegi kristluse jaoks olulise väärtuse. Nii leidis president oma viimases aastapäevakõnes, et jumalik absoluutne tõde on juba ammu kõikuma löönud, ning lükkas tagasi ilmutusliku (ülalt antava) tõe olemasolu – kuna inimene avastavat nüüd ise tõe,» kirjutab Roots ja lisab: «Samuti tuntakse Ilvest homoabielude seadustamise ühe eestkõnelejana. Olgu meenutatud, et nii Eesti Kirikute Nõukogu kui ka EELK eraldi on homoabielu selgelt tauninud.»

«Tuleks selgitada, kuidas mõistab EELK üleüldse abielu, mida tähendab meie kiriku jaoks laulatus ning millistel tingimustel võib laulatada varem lahutatuid. Vastasel korral jääb minu arvates ka kiriku sees õhku palju vastusteta küsimusi – ja tähenduslikkusest saab kergesti tähendusetus,» võtab koguduse õpetaja loo kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles