Professor lasi kuklasse kaamera opereerida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wafaa Bilal kaamerat näitamas
Wafaa Bilal kaamerat näitamas Foto: SCANPIX

USA New Yorgi ülikooli professor lasi operatsiooniga oma kuklasse väikese kaamera paigaldada.

Wafaa Bilal õpetab New Yorgi ülikooli Tischi kunstikoolis visuaalseid kunste, kirjutab Yahoo News.

Kaamera on osa ta projektist The 3rd I. See projekt on  pühendatud Qataris avatavale uuele araabia tänapäevakunsti muuseumile. Avamisnäitusel on väljas 23 teost ning Bilali oma on üks neist.

Iraagis sündinud kunstniku sõnul on ta pärast kaamera paigaldamist elu jätkanud tavapärasel viisil.

Bilal plaanib kaameraga ringi käia ühe aasta. Kaamera läbimõõt on viis sentimeetrit ja paksus vähem kui 2,5 sentimeetrit.

Kunstniku kinnitusel jäädvustab ta igapäevaelu, tõstatades tähtsaid sotsiaalseid, esteetilisi, poliitilisi, tehnoloogilisi ja kunstiga seotud küsimusi.

15. detsembril avab ta lehekülje, milles ta paljastab oma kaameraprojekti üksikasjad.

See, et ta lasi kaamera kuklasse panna, on allegooriline viide asjade kohta, mida me ei näe või mille me jätame seljataha.

Kaamera salvestab igapäevategevust ööpäev läbi üheminutiliste intervallidega ning see kuvatakse hiljem Qatari muuseumis.

New Yorgi ülikool on pisut mures, kuidas selline projekt üliõpilastele mõjub. Samuti kerkisid üles mitmed isikuvabaduse ja inimõigustega seotud küsimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles