Austria tööhõiveamet: süürlastel ja iraaklastel on parem kvalifikatsioon kui töötutel austerlastel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud.
Põgenikud. Foto: SCANPIX

Austria tööhõiveameti (AMS) teatel on enamikul Austriasse põgenikena saabunud süürlastel ja iraaklastel parem haridus ja kvalifikatsioon kui töötutel austerlastel.

AMS uuris möödunud aasta augustist detsembri keskpaigani 900 sisserännanu tööalaseid oskusi ja kompetentsust, edastab The local.

Uuringu tulemusi tutvustasid täna Austria AMSi juht Johannes Kopf ja sotsiaalminister Rudolf Hundstorfer.

Enamikul Austrias asüüli taotlevatel süürlastel ja iraaklastel on kõrg- või keskharidus.

Sisserändajatest on kõige madalama hariduse ja kõige väiksemate tööoskustega afgaanid.

Sisserändajate lõikes keskmiselt on naisasüülitaotlejate haridustase meeste omast kõrgem, välja arvatud afgaanidel.

Kopfi sõnul on just süürlased ja iraaklased väga hea hariduse ja tööoskustega. Kompetentsusuuringus osalenud iraaklastest 90 protsenti ja süürlastest 70 protsenti on läbinud mitmed haridusastmed, kaasa arvatud kõrgkooli.

Iraani ja Iraagi põgenikest 40 protsendil on ülikoolis läbitud bakalaureuse, magistri või doktoriõpe.  

Samas on Afganistanist pärit pagulastest enamikul algharidus ja umbes kolmandik ei ole kunagi koolis käinud.

Kopfi sõnul muudavad kõrgharidusega sisserännanud Austria tööhõivet ja töötust.

«Integreerumine ei ole kerge ega lühike protsess, sest enamik sisserännanutest ei valda sakas keelt ja ilma keeleoskuseta on raske leida tööd. Selle tõttu võib uude riiki elama asumine olla psühholoogiliselt kurnav ja traumaatiline protsess,» lisas Austria tööhõiveameti juht.

2015. aasta detsembri seisuga otsist Austrias tööd 17 300 asüülitaotlejat,  kuid minister Hundstorferi arvates kerkib põgenikest tööotsijate arv sel aastal 30 000-ni.

Ministri sõnul sunnivad asüülitaotlejad Austria tööjõuturul muudatusi tegema. Ohuks on see, kui sisserännanud hakkavad tööle niiöelda mustalt ja riigil jääb ümbrikupalkade tõttu tulu saamata.

Samuti ei ole sellistel töötajatel riigipooleset sotsiaalkaitset.

Austrias vaieldakse selle üle, kas sisserännanud peavad saama samad sotsiaalsed tagatised nagu on töötutel austerlastel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles