ETV2 toob eetrisse Mihkel Kärmase uue teadusliku tõsielusarja

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Kärmas
Mihkel Kärmas Foto: Jelena Rudi

Teisipäevaõhtuti näeb ETV2 ekraanil Mihkel Kärmase uut teaduslikku tõsielusarja. «Pealtnägija» saatejuht osales eesti-mehhiko arheoloogide paari seiklustes looduse, inimsuhete ja ametkondliku bürokraatia džunglis, mille eesmärk on tuua päevavalgele uusi fakte mõistatusliku maiade kõrgkultuuri kohta.

«Kui sarja peategelastega tutvusin, sain kohe aru, et siin on peidus palju rohkem, kui mahub ühte loosse või saatesse,» ütles Mihkel Kärmas. «See, mida nad teevad, on lihtsalt nii äge, seikluslik ja kõrgel tasemel. Sellised on indiana-jonesid päris elus, mitte mängufilmis. Pealegi oli mulle põnev väljakutse teha sari, mis on žanriliselt ühtaegu seikluslik reisikiri ja tõsieluline teadussaade. Mis tähendab, et seda peaks olema huvitav vaadata ka neil, keda ühe eksootilise kõrgkultuuri ajalugu ei huvita. Teaduse kõrval on neile kuhjaga seiklusi, katsumusi ja kirglikke inimsuhteid,» selgitas Kärmas.

Umbes 4000 aastat tagasi tekkis Kesk-Ameerikas tsivilisatsioon, mis ei tundnud ratast ega kasutanud metalli, aga rajas suurejoonelisi astmikpüramiidide linnu; tegi edusamme matemaatikas ja koostas erakordselt täpse kalendri, kuid tõi samal ajal veriseid inimohvreid. Keegi ei tea, kust maiad täpselt tulid ja miks varises kokku nende impeerium.

Sari jagab peategelaste ja nende kaasteeliste higi, verd, pisaraid ning avastusrõõmu maailma ohtlikemates paikades, aga ka siinsamas Eestis.

Esimeses osas näeb, kuidas sukelduja, allveefotograaf ja arheoloog Rait Kütt valmistub 2013. aasta sügisel ekspeditsiooniks 12 000 kilomeetri kaugusele Mehhikosse, kus tema ja kaastöölised leidsid džunglist seni kaardistamata püramiide. Konkurentide ja hauarüüstajate hirmus on aastaid tegutsetud suurema kärata, kuid nüüd avavad uurijad esimest korda kaardid, kuidas sensatsioonilise avastuseni jõuti.

Uus sari «Kadunud tsivilisatsiooni jälgedel» on ETV2 eetris teisipäeviti kell 21.35 alates 12. jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles