Video: Kanadas maitsti 19. sajandist pärit õlut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanadas leiti 19. sajandist pärit õllepudel
Kanadas leiti 19. sajandist pärit õllepudel Foto: Youtube

Kanadas Halifaxis asuva Dalhousie ülikooli teadlased ja kohalik baaripidaja maitsesid õlut, mille pudel leiti möödunud novembris Nova Scotia ranniku lähedalt merest.

Kanada ringhäälingu CBC teatel on pudelil märgistus, mille kohaselt see õlu valmis millalgi aastatel 1872 – 1890 ehk see on 125 – 143 aasta vanune.

Sukelduja Jon Crouse tahtis vana õllepudeli säilitada avamatuna, kuid muutis meelt, kui vanast õllest sai teada baariomanik Chris Reynolds, kes soovis koos teadlastega maitsta rohkem kui 100 aastat tagasi valmistatud märjukest.

Dalhousie ülikooli teadlased võtsid süstla abil õllepudelist proovid ning laboriuuring kinnitas, et tegemist on õllega.

Raynoldsi sõnul olid teadlased koos temaga nõus õlut jooma, kuna ilmnes, et alkoholikogus oli piisavalt suur ja pH piisavalt madal, mistõttu see jook ohtlik ei ole.

«See oli erakordne kogemus! Olen õnnelik, et pudelis ei olnud kloaak, vaid ikka õlu,» teatas Crouse Facebookis.

Reynolds lisas, et vana õlle maitse oli alles ning selline nagu oli oodata 19. sajandil valmistatud õllel.

«Lõhn ja maitse olid kooskõlas. Natuke oli tunda puuvilja, kirsse  ja palju väävlit, nagu mädamunas,» kirjeldas baaromanik.

Nova Scotia ranniku lähedalt leitud õlut testitakse veel Dalhousie ülikooli laborites kui ka Šotimaa teadlaste ja õllevalmistajate poolt.

«Kui oleme selle õlle täpse koostise kindlaks teinud, siis saab andmeid võrrelda 19. sajandil kirja pandud õlleretseptidega. See annab pildi, millised olid Kanadas 19. sajandil valmistatud õlled,» selgitas Reynolds.

Õllepudeli korgil on näha ka valmistajat, milleks oli Alexander Keithi pruulikoda. Keith avas Halifaxis õlletootmise 1820. aastal ning see on Põhja-Ameerika üks vanemaid pruulikodasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles