Vanades nõudes võib pliisisaldus olla 720 korda üle lubatu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Soomes tehtud uuring näitas, et kodus olevates, pärandusena saadud, antikvariaadist või kirbuturult ostetud vanades nõudes võib pliisisaldus olla kuni 720 korda üle tänapäeval lubatu.

Eksperdid tegid kümnele kogutud nõule laboriuuringu,  milles uuriti nii plii kui kaadmiumi sisaldust, edastab Yle.

Ilmnes, et kõik uuritud nõud sisaldasid pliid. Seitsme nõu pliisisaldus oli kas normaalne või jäi alla lubatu. Kahes nõus oli aga pliid märkimisväärselt üle lubatud koguse. Ühes nõus oli aga nii pliid kui kaadmiumi väga palju.

720 korda lubatust rohkem pliid leiti vanast kruusist, teise uuritud tassi pliitase oli 60 korda tänapäeval lubatust üle.

Raskmetalle leiti eraldi uuringus ka kahest vanast Arabia firma nõust. Tass sisaldas väga palju kaadmiumit ja taldrikus oli rohkem pliid kui tänapäeval Arabia taldrikutes lubatud on.

Pliid ja kaadmiumit kasutati 19. sajandi lõpul ja veel 20. sajandi 70. aastatel laialdaselt nõude valmistamisel.

Plii kasutamine lõpetati  keraamikatööstuses 1970. aastate lõpul, kuid väiketootjad kasutasid seda metalli veel kuni 1990. aastateni.

Kuna plii on odav metall,  siis väikestes kogustes kasutatakse seda keraamika valmistamisel seni.

Keemiaekspertide sõnul on pliid sisaldavad lauanõud kõige ohtlikumad väikelastele, kuna võivad mõjutada närvisüsteemi, tekitada arenguhäireid ja keskendumisraskusi.

Plii ja kaadmium, mis mõlemad on väga mürgised, võivad ka täiskasvanutel neuroloogilisi probleeme tekitada. Vanemaealistel võivad need ained esile kutsuda amneesiat ja isegi infarkti.

Wikipedia: plii (sümbol Pb) on keemiline element järjekorranumbriga 82, kuulub metallide hulka. Puhas plii on sinaka läikega hõbevalge, pehme raskmetall, mille tihedus normaaltingimustel on 11,34 g/cm³.

Sulamistemperatuur on 327,46  kraadi ja keemistemperatuur 1751 kraadi.m Plii on halb soojus- ja elektrijuht.

Kuid plii pakub väga head kaitset radioaktiivse kiirguse ja röntgenikiirguse vastu.

Kaadmium (sümbol Cd) on keemiline element järjenumbriga 48, metall. Tema tihedus normaaltingimustel on 8,65 g/cm³.

Kaadmium sulab temperatuuril 321 kraadi ja keeb temperatuuril 767 kraadi. Kaadmiumi saadakse tsingitootmisel kõrvalsaadusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles