Video: kuulsa gorilla uusaastasõnum - «Inimene on loll. Kaitske Maad»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gorilla Koko
Gorilla Koko Foto: SCANPIX

Maailmakuulus gorilla Koko edastas uue aasta alguse puhul inimkonnale viipekeelse sõnumi, mille sisu saab kokku võtta nii: «Inimene on loll. Kaitske Maad».

Üks minut kestval videol kasutab 44-aastane Koko viipekeelt, mida ta on õppinud alates esimesest eluaastast.

«Olen gorilla, olen lill, olen loom. Olen osa loodusest. Koko armastab inimest. Koko armastab Maad. Kuid inimene on loll....loll!! Kokol on sellepärast kahju, Koko nutab. Aeg lendab ja Maa vajab kaitsmist. Kaitse Maad, kaitse loodust. Tänan,» teatas ahv.

Koko hooldajate sõnul on gorilla sõnum lihtne, kuid jõuline – Maa vajab kaitsmist ja looduskeskkond säilitamist, et meie planeedil oleks ka tulevikus elu ja palju liike.

Koko videosõnumi taga on Prantsusmaa looduskaitseorganisatsioon NOE Conservation ja Ameerika Ühendriikides Californias tegutsev gorillade kaitsefond, kus Koko alates 1979. aastast elab.

4. juulil 1971. aastal San Francisco loomaaias sündinud Koko tunneb üle 1000 viipekeele märgi, mida talle on õpetanud ta treener Francine Patterson. Samuti saab Koko aru üle 2000 inglisekeelesest sõnast.

Patterson on avaldanud Koko õppimistest ja arenemisest mitu raamatut, artiklit ja loonud ahvile oma lehekülje.

Koko on lühend jaapanikeelsest nimest Hanabiko, mis tõlkes tähendab «Ilutulestiki laps» ning on viide Ameerika Ühendriikide iseseisvuspäevale 4. juulile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles