Elu24 video! Ideaalse matusetseremoonia otsinguil ehk “Wake up! It’s time to die”

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

“Kõik sai alguse isiklikest kogemustest. Mul õnnestus viibida mitmel matusetseremoonial ja ma tundsin tol hetkel, et olen teatris,” kirjeldab Jarmo Karing Vaba Lava käesoleva hooaja kuraatorprogrammi neljanda lavastuse “Wake up! It’s time to die” idee sündi.

13. jaanuaril tuuakse Vaba Lava teatrikeskuse lavale pooldokumentaalsete sugemetega kolmeosaline lavastus teemal, millest üldjuhul vaikitakse. Etenduskunstnikud Jarmo Karing ja Katrin Essenson alustasid ideaalse matusetseremoonia otsingutega, mille käigus selgus, et tegemist polegi nii morbiidse teemaga, sest sellega on seotud palju küsimusi, millele tuleks vastused leida. “Jõudsime sinnamaani, et me ei pea ära saatma ainult inimesi. Me võime ära saata kõike, millest oleme valmis lahkuma,” selgitab Karing. Kui kunstnikud sooviksid inimest hea sõnaga meenutada, siis sõjaga on teisiti. Karing ütleb: “Sõda nagu ei tahakski tseremoniaalselt ära saata. Tahaks selle lihtsalt unustada või ära pakkida, ei mingisugust austuseavaldust.”

Ehkki vältimatud surma- ja matuseteemad näivad esmapilgul sünged, siis lavastuse külastus depressiivne olema ei saa - teatrilaval eksperimenteeritakse läbi musta huumori prisma. Seega kõik on oodatud vaatlema, kaasa mõtlema, kaasa tegutsema, kurvastama ja rõõmustama. “Oleme kogutud materjali tõlgendanud oma tahtmist mööda. Me ei jälgi realistlikku või teaduslikku loogikat, läheneme asjale kunstilise loogikaga, mis võib olla vastupidine argisele,” heidab valgust laval toimuvale Karing.

Vaata videost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles