“Pöial-Liisi”

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Venno Loosaare muusikaline kuuldemäng lastele H. C. Anderseni armastatud muinasjutu põhjal on väga nunnu ja armas lugu.

Mitte sellepärast, et kuuldemängus kõnelevad tuntud näitlejad ja „Pöial-Liisis” kaasa tegevad lauljad-pillimehedki on nimekad. Muidugi lisab see plaadile salvestatule kaalu, kuid erilise võlu annab muusikalisele kuuldemängule siiski Elenor Traute Plagemann, nelja-aastane plikatirts, kes on ilmselt kogu muinasjutu pähe õppinud.

Elenor Traute suust imearmsasti kõlav muinasjutt on aga kõikidele mõnuga kuulata: esimest armastust läbi elavad noored saavad selle taustal unelda oma tulevase lapse esimestest sõnadest, päris vanad aga meenutada neid kaugeid ja kauneid aegu, mil nende võsukesed või lapselapsed vahvaid kõnelemiskatsetusi üritasid.

Ja kui nende unistuste või mälestuste heietamise taustaks kõlavad veel Venno Loosaare tehtud „Konnamamma laul”, „Nõia laul” või „Põrnika laul”, siis mida saab üks inimene veel rõõmus olemiseks tahta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles