Miks silikageeli kotikesi ei tasuks ära visata?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silikageel
Silikageel Foto: Vida Press

Paljude kaupade juures on silikageeli ehk hüdratiseerunud ränidioksiidi kotikesed, mis tavapäraselt minema visatakse.

Spetsialistid soovitavad need alles jätta, kuna nende kasutusala on kauba kuivana hoidmisest märksa suurem, edastab news.com.au.

Silikageel on väga poorne ning seega saab seda kasutada kuivataja ja niiskuse vähendajana. Katsed on näidanud, et 10 grammi silikageeli absorbeerib neli grammi vett.

Silikageeli kottidel on tavaliselt kiri «Do not eat» (Mitte süüa) ja «Keep way from babies» (Hoida väikelaste eest).

Milleks kodus silikageeli kasutada?

Säilitada fotosid ja raamatuid – silikageel aitab niiskuse eemal hoida ning värske õhu säilitada. Niiskus võib fotodele ja raamatutele ebameeldiva lõhna tekitada, kuid see geel aitab seda ennetada.

Hoiab megikotis hea lõhna – meigikotis on paljud ainenõud segamini ja ka seal võib tekkida ebameeldiv lõhn. Samuti aitab see geel ennetada puudrilise meigi tükkiminemist niiskuse tõttu.

Silikageel aitab päästa vette kukkunud mobiiltelefoni  - mobiiltelefonid võivad kukkuda näiteks basseini, jõkke, ojja ja isegi WC-potti. Vette kukkunud mobiiltelefoni saab päästa, kui panna ta kaussi, mis on täis silikageeli kotte. Asjatundjate sõnul on see telefoni kuivatamise viis kümme korda efektiivsem kui telefoni panemine riisikaussi.

Võtab spordikotist halva lõhna – sageli tekitavad higised spordijalatsid ja –riided kotti ebameeldiva lõhna. Silikageel eemaldab halva lõhna kui ka tapab baktereid, sest bakterid vajavad elutegevuseks niiskust. Spordikotis piisab hea lõhna hoidmiseks paarist silikageeli kotist.

Silikageel aitab hoida lauahõbedat – lauahõbedale kipub kehtima korrosioonikiht, mis tekib hõbeda reageerimisel õhus leiduvate ainetega. Niiskus võib hõbeda tumedaks muuta. Seega tasuks lauahõbeda karpi, kasti või sahtlisse panna silikageeli pakke, mis niiskuse eemaldavad.

Silikageel kohvrisse – vahel on puhkuse ajal väga kiire ja kohvrisse tuleb panna niiskeid riideid, mille tõttu tekib kohvris niiskus. Paar kotti silikageeli imeb niiskuse ja kohvris ei ole ebameeldivat lõhna.

Wikipedia: silikageel on suure poorsusega amorfne hüdratiseerunud ränidioksiid (SiO2•xH2O), niinimetatud tahke geel, tavaliselt saadaval pulbrilisel või granuleeritud kujul. See on keemiliselt inertne, kuid väga hügroskoopne aine.

Silikageeli pooride suur pindala (100–800 m2/g) soodustab märkimisväärselt vee absorbeerimist ja seetõttu on see laialt kasutatav kuivatava agendina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles