Video: Soomes ehitatakse da Vinci joonise järgi maailma pikim jääsild

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Üliõpilastest ja vabatahtlikest koosnev 150-liikmeline meeskond ehitab 28. detsembrist kuni 13. veebruarini Soomes maailma kõige pikemat jääsilda.

Umbes kaks tonni kaaluvale autole vastu pidava silla pikkus on 65 meetrit ja laius viis meetrit, edastab Discovery News.

Jääsilla aluseks on Itaalia renessansikunstniku Leonardo da Vinci 1502. aastast pärit joonis. Tegemist on sillaga, mis kunagi taheti rajada üle Bosporuse väina, kuid see jäi ehitamata.

Rahvusvahelise sillaprojekti taga on Eindhoveni tehnikaülikool, mille varasemate projektide hulka kuuluvad näiteks maailma suuremad iglud.

Jääsilla rajamisega on seotud mitmeid raskusi, sest sild ehitatakse polaaralal kus on madal temperatuur. Ehitamiseks vajalikud seadmed võivad jäätuda ning selle tõttu tuleb ehitada kiiresti. Töötatakse vahetustena, et töö käiks 24 tundi ööpäevas ja seitse päeva nädalas.

Sillaehitusel kasutatakse külmutatud vee ja paberimassi, mis on kolm korda tugevam ning kuni 10 korda tihedam kui jää.

Ümara sillakuju saamiseks kasutatakse täipuhutavat hiiglaslikku õhupalli, mis hiljem eemaldatakse.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles