Galerii: kaks impeeriumit kohtuvad Roomas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus «Kaks impeeriumit: kotkas ja draakon»
Näitus «Kaks impeeriumit: kotkas ja draakon» Foto: SCANPIX

Itaalia pealinnas Roomas Palazzo Venezias avati näitus «Kaks impeeriumit: kotkas ja draakon», milles esitletakse Vana-Roomat ja Vana-Hiinat.

Kahte iidset impeeriumi sidus kunagi Siiditee, mida mööda kaubad liikusid, edastab AFP.

Näitusel on mitmeid Hiina ja Rooma arheoloogilisi leide, alates igapäevaesemetest kuni kuulsate riigijuhtide ja kindralite kujudeni.

Roomas saab näha nii Rooma keisri Augustuse kuju kui ka Hiina terrakotaarmee sõdureid.

Hiina tsivilisatsioon sai alguse umbes 8000 aastat tagasi, kui inimesed asusid elama Hiina kirdeossa ja kolme jõe kallastele – Huang He (Kollase jõe) äärde põhjas, Weihe äärde loodes ja Jangtse äärde lõunas.

Kuni 2. sajandini eKr tundsid hiinlased ainult Ida-Hiinat. Esimesi andmeid Sise- ja Kesk-Aasia kohta tõi Hiinasse saadik ja maadeavastaja Zhang Qian reisilt, mis leidis aset 138 – 126 eKr.

Hiinlased hakkasid suhtlema läänepoolsete rahvastega ja kasutusele võeti Siiditee. Siiditee oli põhiline ühendustee Hiina, Sise-Aasia ja Vahemeremaade vahel kuni 15. sajandini.

 Rooma riik ehk Vana-Rooma oli vanaaja riik, mis sai alguse Itaalias Latiumis.

Roomlased vallutasid esmalt Itaalia ning seejärel enamiku teisi Vahemere-äärseid alasid.

Rooma riigi territoorium oli suurim keiser Traianuse valitsemisajal (98–117), mil impeeriumisse kuulusid peale Itaalia ja Vahemere saarte ka Britannia, Gallia ehk Prantsusmaa, Belgia, Holland, Luksemburg, Šveits ja osa Saksamaast, Hispaania, alad lõunapool Doonaud, Daakia, Makedoonia, Kreeka, Väike-Aasia, Mesopotaamia ja Armeenia, Süüria ja Juudamaa ning kogu Põhja-Aafrika rannik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles