Peaministritel ja presidentidel on lühem eluiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Venemaa president Vladimir Putin
USA president Barack Obama ja Venemaa president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Harvardi ülikooli uuringu kohaselt on riigis juhtivatel kohtadel olevatel isikutel nagu peaministritel ja presidentidel keskmisest lühem eluiga.

Teadlased uurisid sadade aastate andmeid peaministrite ja presidentide kohta, mis näitasid, et nad elavad umbes 2,7 aastat vähem kui nende rivaalid, kes neile valimistel kaotasid, edastab express.co.uk.

Samuti ohustas valitsusjuhte 23 protsendi võrra kõrgem enneaegse surma oht.

Harvardi ülikooli uurimuses võrreldi 279 peaministriks ja presidendiks valitud isikut nende 261 rivaaliga, kes valimised kaotasid ja riigijuhtideks ei saanud.

Teadlased vaatasid läbi andmed alates 1722. aastast tänapäevani ning vaatluse all olid Austraalia, Austria, Kanada, Taani, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Iirimaa, Itaalia, Uus-Meremaa, Norra, Poola, Hispaania, Rootsi, Ühendkuningriik ja USA juhid.

Nad võtsid arvesse aastad, mis jäid isikul pärast riigijuhiks valimist elada, samuti keskmise eluea ja soo.

«Uurides valimistel võitnute ja kaotanute andmeid, saime välja arvutada, kui mitme eluaastaga tuli võitjal maksta edu eest. Elu lühendab just tööst tekkiv stress ja pidevad pinged,» selgitas uuringu kaasautor Andrew Olenski.

Ta lisas, et USA presidentide meditsiiniandmetes oli näha, et presidendid vananevad kaks korda kiiremini kui ülejäänud ameeriklased.

See vananemise ja lühema eluea statistika ei käi ainult USA, vaid ka teiste uurimise all olnud riikide juhtide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles