Pärimusmuusika keskus pühendub Setomaale

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värska naiste leelokoor.
Värska naiste leelokoor. Foto: Erakogu

Eelolevad kaks nädalalõppu mööduvad Viljandi pärimusmuusika aidas setode kultuuri võtmes, kui täna peetakse suurt kirmaskit, siis nädal hiljem süvenetakse Setomaa piirkondlikku pärimusse August Pulsti õpistu korraldataval kursusel.

Pärimusmuusika keskuse avalike suhete juhi Rannar Raba teatel päästavad suurel seto peol ehk kirmaskil üheskoos ja vastastikku lauluväe valla Värska naiste leelokoor ja meeskoor Liinatsuraq, tantsumuusikat teeb ansambel Klapp. Publikul avaneb muu hulgas võimalus kaasa lüüa setode laulumängudes ja õppida pärimuslikke tantsusamme.

Aida produtsent Janne Suits märkis, et Eestis on autentne pärimuskultuur järjepidevalt säilinud vähestes piirkondades ning Setomaa on neist vaieldamatult kõige silmapaistvam. Tema sõnul oskab selle maanurga rahvas juuri tunnetada ja tahab seda ka teistele näidata. Seepärast on produtsendi hinnangul igati asjakohane, kui ka Eesti pärimusmuusika keskus pöörab neile oma hooajategemiste raames tähelepanu.

Suits avaldas lootust, et setode omanäoline laul ja värvikirevad rõivad aitavad tuua halli novembrikuusse vaheldust ning värskust. “Setomaal on pärimusmuusikast kantud kirmask loomulik nähtus, nüüd näitame seda ka Viljandis,“ ütles Suits.

26. ja 27. novembril oodatakse enam kui 20 huvilist August Pulsti õpistu korraldatavale kursusele “Piirkondlik pärimus”, mille käigus jagavad Setomaa kohta teadmisi Õie ja Maarja Sarv.

Kursus aitab süveneda setode üsna suletud kultuurimaailma ja saada vahetult osa nende muusika erilisest vaimsusest. Põhirõhk on üheskoos laulmisel, mängimisel ja tantsimisel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles