Uurija: Facebook ei too rohkem sõpru

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki avaleht
Facebooki avaleht Foto: SCANPIX

Antropoloogi Stefana Broadbenti sõnul ei saa suhtlusportaali Facebook kasutajad endale uusi sõpru, vaid pealiskaudse kontaktidevõrgustiku.

Londoni University College`i uurija Broadbent selgitas, et inimene suudab lähemalt suhelda  3 - 5 isikuga, edastab Rootsi TV4.

«Isegi Facebook ei ole inimeste väljakujunenud ja bioloogilise tagapõhjaga suhtlusmustreid muutnud. Väga lähedased suudetakse olla kuni viie inimesega,» selgitas antropoloog.

Broadbent jätkas, et lähipiiri võib kuuluda kuni 15 inimest, kuid nende nii-öelda äärepeale jääjatega suheldakse vähem kui nendega, kes moodustavad tuumiku.

Teadlase sõnul mõjutavad inimeste suhtlemisharjumusi «vanad» kommunikatsioonivahendid nagu telefon ja e-kirjad.

«Telefoni ja e-posti puhul tekib inimestel tunne, et nad peavad kohe vastama. Facebookis sellist vastamisvajadust ei ole. Tänapäeva sotsiaalmeedia fenomen seisneb selles, et need võimaldavad varasemast erineva suhtluse katsetamist,» lausus Broadbent.

Samuti ajendab huvi – kuidas inimesed reageerivad kui nad ei pea vastama.

Antropoloogi arvates on Facebook ja muud sarnased portaalid eelkõige rohkelt raha sisse toovad äriprojektid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles