USA firmad koolitavad oma töötajaid programmi «Põgene, peitu, võitle» abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Terroriohu suurenemise tõttu on USAs muutunud aina populaarsemaks töötajate koolitamine, et nad tuleks toime tulistamis- ja terroriolukorras.

USA siseriikliku julgeoleku amet soovitab firmadel osta oma töötajatele koolitus «Põgene, peitu, võitle,» edastab The Washington Post.

Mitmed firmad on kampaaniaga kaasa läinud ja kutsunud terrorismi- ja julgeolekueksperte töötajaid koolitama, kuidas grupi koostöös tulistaja tegevus katkestada.

USAs on viimastel aastatel kasvanud lisaks avalikes kohtades tulistamisele ka firmades toimuvate tulistamiste arv.

Varasema strateegia kohaselt tuli töötajatel peituda ja olla rünnaku ajal vaikselt. Uus strateegia õpetab töötajatele, et kui põgeneda ei ole võimalik, relvastatud isiku vastu astuma.

Koolituses õpetatakse töötajatel ründaja tähelepanu kõrvale juhtima ja teda häirima, näiteks viskama teda käepäraste objektidega. Lisaks õpetatakse neile maadlus-ja võitluskunstivõtteid ning ründaja kinnihoidmist põrandal.

Relvastatud ründajate vastast koolitust pakkuvad endiste politseinike ja sõjaväelaste loodud turvafirmad. Viimastel aastatel on selliseid firmasid tekkinud sadu.

Politsei eriüksuses, SWAT meeskonnas olnud ja nüüd oma firma asutanud Greg Crane sõnas, et nüüdisaja rünnakutes ei tohi jääda passiivseks.

Crane´i sõnul peavad rünnaku all olijad muutma olukorra enda kasuks ja panema ründaja kaitseasendisse.

«Kui olukord muutub tema kahjuks, hakkab ta kaaluma vastaste järgmist sammu ja ta tegevus aeglustub. Ta võib sattuda segadusse,» teatas Crane.

Jugeolekukoolitajad soovitavad võimalusel tulistamisalalt lahkuda, teiseks võimaluseks on barrikadeerumine. Kui neid kahte ei ole võimalik rakendada, siis tuleks koostööd tehes astuda ründaja vastu.

New Yorgi ülikooli ajuinstituudi juhi, neuroloog Joseph LeDoux´arvates on programmis «Põgene, peitu, võitle» vigu, sest inimeste esimene reageering on tavaliselt ehmatus ja tegevusvõimetuks muutumine. Samuti ei suudeta sellises stressiolukorras selgelt mõelda.

Koolitusprogrammis peaks seega olema ka harjutused, mis niinimetatud jäätumisaega lühendaks.

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) andmetel õnnestus aastatel 2000 – 2013 aset leidnud tulistamistes kodanikel ründajast jagu saada 13 protsendil juhtudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles