Rooma impeeriumi sõdurid jõudsid Uude maailma enne Kolumbust?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Itaalia-Hispaania maadeuurija ja meresõitja Christoph Kolumbus jõudis Uue maailma Bahama saarestikku 1492. aastal, kuid kas ta ikka oli seal esimene Euroopast pärit inimene?

Aastakümnete jooksul on välja käidud mitmeid teooriaid Põhja-ja Lõuna-Ammerika «avastamise» kohta, kaasa arvatud, et enne Kolumbust jõudsid Põhja-Ammerikasse viikingid, hiinlased ja polüneeslased, edastab Daily Mail.

Grupp ajaloolasi käis välja uue teooria, milleks on, et Rooma impeeriumi sõdurid jõudsid Põhja-Ameerikasse tuhandeid aastaid enne Kolumbust. Nende andmetel külastasid Rooma laevad Põhja-Ameerika rannikualasid esimesel sajandil pKr või veelgi varem.

Nende teooria keerleb Kanadast Nova Scotiast Oaki saarelt leitud mõõga ümber. Peavooluteadlaste arvates ei ole sellised leiud autentsed, vaid jäetud meelega, et tekitada furoori.

Oaki saarelt on iidseid varandusi otsitud alates 1795. aastast ning sealt on leituid objekte, mis võivad, kuid ei pruugi olla iidsest ajast.

Väidetavalt on sel saarel kirjutisi, mis viitavad Vahemere alalt pärit inimestele. Veel on väidetavalt avastatud Rooma leegionäri vile, kilbiosa ja väike skulptuur.

Ajaloolaste sõnul on seal ka taim, mis ei ole sellele piirkonnale omane, vaid pärineb Vahemere äärest ja seega on see sisse toodud.

History Channel tegi teadusseeria pealkirjaga «Curse of Oak Island» (Oaki saare needus), milles lahatakse saarelt leitut.

Oaki saare ja Rooma objektide saladuse lahendamisega on pikka aega tegelenud Jovan Hutton Pulitzer.

Pulitzer oli see, kes käis  esimesena välja teooria Rooma sõdurite jõudmise kohta Uude maailma.

«Laevavrakist leitud mõõk (gladius) on kindlalt Rooma objekt, kuid seda tuleb veel uurida. Senine uuring näitas, et selle kuju ja metall on sellised, millised on Rooma impeeriumi ajast,» selgitas Pulitzer.

Uurija lisas, et Kanadast Nova Scotiast on leitud niinimetatud Mi´kmaqi kirjutisi, millest pooled on indiaanlaste tehtud, kuid osa on Rooma sõdurite kirjutised, kuna neis on kasutatud ladina keele tähemärke.

Kanada Nova Scotia Oaki saare suurus on 57 hektarit ja sealt on sajandeid varandusi otsitud, kuna seda seostatakse esimeste Uude maailma jõudnud maadeavastajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles