Video: milline nägi Jeesus välja? Kunsti ja teaduse vaated on selles küsimuses erinevad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Jeesust kujutati varajases sakraalkunstis noore heledanahalise habemeta mehena, hiljem hakati teda aga kujutama habemega ja pisut vanemana.

Kõikidel kristlastel on oma ettekujutus, milline kristliku usu põhiline tegelane välja näeb, edastab Yle.

Jeesuse välimuse kohta on andmeid nii ajaloodokumentides, piiblis kui kunstis, kuid tegelikult ei teata seni täpselt, milline see maailma ajalugu muutnud mees olla võis.

Jeesuse luid, organeid ega muid jäänuseid, kus oleks ta DNA, ei ole säilinud.

Briti Mancheteri ülikooli teadlane Richard Neave võttis Jeesuse välimuse uurimisel aluseks krimiuurijate antropoloogilise meetodi nii kurjategijate kui ohvrite tuvastamiseks.

Neave ja ta kolleegid said uurimiseks iidseid inimpealuusid, mis pärinesid Iisraeli paikadest, kus Jeesus kunagi elas ja oma sõnumit edastas.

Koljude 3D mudeli põhjalt hakati nägusid taastama, lisades kõik vajaliku, kaasa arvatud pehme koe ja lihased.

Teadlased valmistasid saadud andmete põhjal laboris vahast ja savist kolju, kuid tekkis küsimus, millised olid Jeesuse juuksed ja nahavärv.

Neave lahendas probleemi sellega, et uuris Jeesuse eluajast pärit iidseid ürikuid, kuid olid Iisraeli alal elanud meeste välimuse kirjeldused ja joonistused.

Juuditraditsiooni kohaselt peab mehel olema habe, seega sai ka Jeesus habeme. Kui Euroopa kunstnikud on kujutanud Jeesust heledanahalisena, siis uuringu Jeesus on tumedanahaline. Neave sõnul on see loogiline, sest ta elas kliimas, kus tumedam nahk on tavaline.

See käib ka silmavärvi kohta ehk Jeesusel olid pruunid silmad.

Jeesuse juuste pikkuse kohta saadi vihje piiblist.

«Kui mehel on pikad juuksed, siis need on talle häbiks,» sõnab apostel Paulus esimesed kirjas korintlastele.

Neave ja ta kolleegid leidsid, et Jeesusel olid võrdlemisi lühikesed lokkis juuksed.

Ajalooallikatele toetudes arvatakse, et Jeesus oli oma ajastu mehe keskmise pikkusega ehk 150 sentimeetrit pikk ja kaalus 50 kilogrammi.

Jeesus töötas puusepana umbes 30. eluaastani, tehes füüsilist tööd. Seega pidi ta olema lihaselisem ja tugevam, kui teda on kujutatud lääne sakraalkunstis, kus ta on üsna vibalik ja kõhn.

Neave sõnul ei saa öelda, et saadud Jeesus oleks see «õige», vaid pigem kujutab pilt Jeesuse eluaja tüüpilist Iisraeli piirkonna täiskasvanud meest.

Varakristlikus kunstis kujutati Jeesust antiikideaalist lähtudes noore, kõhna ja habemeta mehena ehk ta pidi jätma mulje «heast karjasest».

Keskajast alates on Jeesust kujutatud pigem keskealise ja tõsise mehena, kelle kohta saab öelda «tark teejuht».

Keskaja kunstis on Jeesuse juuksed üsna pikad, ulatudes õlgadeni ning kergelt lokkis. Ta on sale ja võrdlemisi tumeda nahaga, kuid siiski heledam kui ta jüngrid.

Kiriklikus ja ka ilmalikus kunstis ei ole Jeesust kunagi väga tumedanahalisena kujutatud. Jeesuse naha «tumenemise» põhjuseks on tavaliselt kunstimaterjali ja värvide tumedaks muutumine aja jooksul.

Jeesuslast on alati kujutatud ümarpõskse heledanahalise poisikesena.

Kunstiteadlaste sõnul on näiteks Bütsantsi ikoonidel Jeesust kujutatud keskmisest erinevalt, kuid nende puhul on rõhk sellel, et tegelane oleks kergelt äratuntav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles