The Hollywood Reporter: Priit Pius on «Mustas alpinistis» Eesti Matt Damon

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Must alpinist».
«Must alpinist». Foto: Kaader filmist

Hollywoodi tuntuim filmiväljaanne The Hollywood Reporter arvustab Eesti põnevikku «Must alpinist» ja leiab muuseas, et näitleja Priit Pius on äravahetamiseni sarnane Matt Damoniga.

The Hollywood Reporter kirjutab: «See Siberi mägedes toimuv mahlakas jutustus surmast, hullumeelsusest ja üleloomulikust veidrusest on haruldane sissevaade Balti riigi Eesti filmimaailma. Süžee on inspireeritud stsenaristi ja lavastaja Urmas Eero Liivi enda noorusest, ehkki ta ise keeldub promointervjuudes kõiki detaile paljastamast.»

Väljaanne ei usu, et Liivi «segane draamadebüüt» ookeani taga populaarseks osutub, kuid see võib peale minna žanrisõbralikel festivalidel ja meeldida avatud meelega schlock-horror thrillerite fännidele.

The Hollywood Reporter märgib, et peoloomast naljameest Eerot mängib Matt Damoni teisik Priit Pius, kuid annab filmile kriitilise hinnangu.

««Must alpinist» on ebaühtlase tempo ja tooniga ning seetõttu tundub, et tähelepanu eest võitlevad viis erinevat filmi, kuid ükski neist ei saavuta ülemvõimu. Algselt üsna sirgjooneline looduses eksinud kenadest noortest rääkiv ohupõnevik kaldub lõpuks mõrvamüsteeriumi, paranormaalse õudusfilmi, müstilise muinasjutu ja Nõukogude kommunismi läbistavast korruptsioonist rääkiva musta poliitilise satiiri poole. Kõik tegelaskujud on halvasti piiritletud, eriti külaelanikud, keda näidatakse kui ebausklikke primitiive ja õõvastavaid seksihulle. Hüplev montaaž ja kriiskav muusika ajavad segadusse ning sageli sööstavad need actionisse ebasobivatel hetkedel.»

Väljaanne märgib, et sellegipoolest suudab Liiv sellest suurest segadusest välja võluda kaasahaarava thrilleri. Plussiks on ka imelised loodusvaated, mis on osaliselt filmitud Itaalia mägedes. Õudsed süžeepöörded aga võivad hoopis kultusliku euro-pulp kino austajate jaoks heaks müügiargumendiks osutuda. 

Väljaanne järeldab kokkuvõtteks, et «Must alpinist» on vigane, kuid intrigeeriv kokteil tõsielust, väljamõeldisest ja folkloorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles