Psühhoanalüüs: Darth Vaderil on posttraumaatiline stress ja Han Solo on antisotsiaalne

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Darth Vader
Darth Vader Foto: SCANPIX

Kohe jõuab vaatajateni uus «Star Wars: The Force Awakens» ning taas näeb tuntud värvikaid tegelasi.

Grupp USA psühhiaatreid tegi «Star Warsi» (Tähesõjad) filmide kangelaste psühhoanalüüsi, mis näitab neid uues valguses, edastab Daily Mail.

Psühhiaatrite sõnul on igal tegelasel mingi kiiks, mis nad huvitavaks muudab, kuid psühhiaatria käsiraamatute järgi on need psühholoogilised ja psühhiaatrilised haigused ja kõrvalekalded.

Darth Vader suunab oma negatiivsed tunded teistele, ta on emotsionaalselt ebastabiilne ning ta kannatab posttraumaatilise stressi all.

Posttraumaatilise stressi tekkepõhjusi tuleb otsida ta noorusest, kui ta oli laps-ori  kui ka teistest juhtumitest, mis tema vaimsele tervisele märkimisväärseid jälgi jätsid.

Luke Skywalkeril on kanda keeruline pärand, kuna ta on protagonist ning ta isa on vastuoluline Darth Vader.

Robot C-3PO-l on obssessiiv-kompulsiivne häire, ta on emotsionaalselt külm ning ta järgib reegleid ja ettekirjutusi ka siis, kui need kahju tekitavad.

Chewbacca on keskmisest rohkem agressiivne ning kasutab probleemide lahendamiseks vägivalda ehk ta kannatab enesekontrolli probleemide all.

Jabbal aga puudub empaatia ja kahjutunne ning ta julmus ja eluvihkav käitumine teeb temast psühhopaadi.

Lando Calrissiani puhul uuriti patoloogilist hasartmängurlust. See tegelane kaotas oma Millenium Falconi Han Solole.

«Ta nõustus halbade kokkulepetega, mis läksid talle kalliks maksma ja murdsid mõnevõrra ta isiksuse,» selgitas psühhiaater.

Grand Moff Tarkini puhul jäid silma fantaasiad edust, võimust ja suursugususest ehk ta on nartssisist.

Kuninganna Amidala Padme, kes suri sünnitusel, andis psühhiaatritele võimaluse uurida rasedate psühhiaatrilisi häireid. Kuninganna teatab rõõmuga oma rasedusest, kuid kaksikuid Leiat ja Luke`i kandes kaotab eluisu.

Padme tütar, printsess Leia on tähelepanusõltlane, kellel on histriooniline isiksushäire ehk ta on oma käitumises väga teatraalne.

Han Solo ei suuda maksta võlgu ning satub kurjategijate juhiga vastuollu. Selle tõttu saab teda pidada antisotsiaalse käitumisega isikuks, kuid ta tegelane areneb edasi ja kasvab sellest välja.

«Han Solo puhul on isiksushäireid minimaalselt. Ta on lihtsalt mees, kes on galaktikas valel ajal vales kohas ja pingutab, et terve nahaga välja tulla,» selgitasid psühhiaatrid.

Yoda aga on oma paljude kõrvalekalletega nagu avatud psühhiaatriaõpik.

Psühhiaater Susan Hatters- Friedman sõnas, et ta annab sageli psühhiaatriaüliõpilastele analüüsida filmitegelasi, kuna see kasvatab nende ametioskusi.

Psühhiaater lisas, et ta kasutab näiteks Yodat «patsiendina», kelle peal harjutatakse patsienditööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles