Ammendes näeb lesbikirjaniku elu

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gertrude Stein 1935. aastal.
Gertrude Stein 1935. aastal. Foto: Carl Van Vechten

Sel laupäeval kell 19 mängivad Kersti Kreismann ja Anne Veesaar Ammende villas etendust “Gertrude Stein saatjaga”, mis räägib tuntud USA lesbikirjaniku elust.

Win Wellsi “Gertrude Stein saatjaga” räägib Gertrude'i ja Alice'i suhtest, nende kooselust, inimlikust lähedusest ja pühendumusest, naiste elust Prantsusmaal sõdade ajal ja sõdade vahelisel ajajärgul ning Alice'i pingutustest Gertrude'i teoste avaldamisel pärast kirjaniku surma. Ilmsiks tulevad põhjused, miks olid suhted kirjaniku Ernst Hemingwayga keerulised, aga kunstnik Pablo Picassoga sidus mõlemat naist soe sõprus.

Samuti tuleb etendusest välja, mis sai Gertrude'i hiilgavast kunstikogust ja kuidas lõpetas oma elupäevad Steini suur armastus Alice B. Toklas.

Gertrude Stein (1874-1946) oli ekstsentriline, modernne ameerika kirjanik, kelle Pariisi salong oli kohtumispaigaks kubistidele ja teistele tolle aja eksperimentaatoritele nii kunsti kui kirjanduse valdkonnas. Oma kirjutistes püüdis Stein teha midagi kubismile ekvivalentset, keskendudes käesolevale momendile ja kasutades sõnade varieerivat kordamist, lihtsustamist ja fragmenteerimist.

Etenduse lavastas Vilja Nyholm-Palm ja kunstnik on Ann Lumiste. Gerturde Steini osas näeb Kersti Kreismanni ja tema elukaaslast Alice B.Toklast esitab Anne Veesaar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles