Mao Zedongi kiri Clement Attleele müüdi ligi ühe miljoni dollari eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mao Zedongi kuju
Mao Zedongi kuju Foto: SCANPIX

Londonis Sotheby`s oksjonimaja oksjonil müüdi 1937. aastast pärit kiri, mille kirjutas Hiina kommunistliku partei juht Mao Zedong Briti tollasele tööpartei juhile Clement Attleele.

Kirja eest käidi välja 918 000 dollarit, edastab BBC.

Kirjas palub Hiina juht Attleelt «praktilist abi» võitlemiseks Hiinasse tunginud Jaapani väeüksustega.

Sotheby´s oksjonimaja ekspertide sõnul on Mao Zedongi allkirjaga kirjad väga haruldased ja nüüd müüdud kiri on üks selliseid.

Kirja ostis anonüümseks jääda soovinud hiinlasest kollektsionäär.

«Arvame, et kui britid saaksid teada tõe jaapanlaste agressiooni kohta Hiinas, siis asuksid nad hiinlasi kaitsma ning annaksid praktilist abi. Samuti muudaks nad agressiooni puudutavat poliitikat,» seisab kirjas.

Mao Zedong kirjutas selle kirja Loode-Hiinas Yenanfus, kuhu kommunistid rajasid pärast Jaapani sissetungi oma peakorteri.

Mao Zedong saatis oma kirja Attleele ajakirjanik James Bertrami vahendusel ning ajakirjanik pani sellele juurde kaaskirja, milles andis Attleele nõu see alles hoida kui kurioosum.

Sotheby´s oksjonimaja esindaja Gabriel Heatoni teatel on selle kirja puhul tegemist Mao Zedongi poolse rahvusvahelisse poliitikasse sekkumisega.

Ta lisas, et viimasel kümnendil on rahvusvahelistel oksjonitel olnud vaid kaks Mao Zedongi allkirjaga kirja ja nüüdne on see teine.

1893. aastal sündinus Ma Zedong asutas Hiina kommunistliku partei ja teda peetaks 20. sajandi üheks suuremaks riigimeheks.

Ta rajas 1949. aastal Hiina Rahvavabariigi ning sai selle esimeseks juhiks, kuid tema julma poliitika tõttu hukkus kümneid miljoneid inimesi.

Wikipedia: Clement Richard Attlee (3. jaanuar 1883 – 8. oktoober 1967) oli Briti poliitik, Ühendkuningriigi peaminister aastatel 1945 kuni 1951 ning leiboristide liider aastatel 1935–1955. Attlee oli asepeaminister Winston Churchilli sõjaaegses koalitsioonivalitsuses.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles