Toitumisekspert: kartul ei ole «must lammas»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kartulid on viimasel ajal olnud üsna halva mainega, kuid Hiinas tehtud uuringu kohaselt on kartul seniarvatust tervislikum.

Toitumisspetsialistide arvates on kartuli puhul vint üle keeratud, sest see köögivili sisaldab kasulikke aineid, edastab Expressen.

Hiina Zhenjiangi ülikooli läbi viidud uuringu tulemusel aitavad kartulis olevad ained ennetada näiteks maovähki ning kartul on kasulik ka suure C-vitamiini hulga tõttu.

Kartuli viimaste aastate halb maine on tingitud süsivesikutevabade dieetide võidukäigust.

Norra Stavangeri ülikooli toitumisspetsialisti Wenche Frølichini sõnul ei tohiks kartulit maha kanda, kuna see on olnud  Euroopa toidukultuuri osa alates 16. sajandist ning näljaaegadel on päästnud sadu inimelusid.

Kartul pärineb Kesk- ja Lõuna-Ameerikast ning tegemist on ühe vanema kultuurtaimega.

Rootsi toitumisekspert Jill Holmström on samal seisukohal, rõhutades et 80 protsenti kartulist on vesi ning selle tõttu on tegelikult süsivesikute osa üsna väike.

Kartulis on lisaks C-vitamiinile veel B grupi vitamiine, kaaliumit, tsinki, seleeni, fosforit, magneesiumit, rauda, kuid ka kiudaineid ja antioksüdante.

«Selleks, et tekiks süsivesikute üleküllus, peaks kartuleid sööma hiiglaslikes kogustes. Kartul ole meie köögi «must lammas», vaid tasakaalustatud toitumise seisukohalt vajalik köögivili,» teatas ekspert.

Holmströmi arvates tuleks rõhku panna sellele, kuidas kartulit valmistatakse. Keedetud kartulid on tervislikud, kuid näiteks kartulisalatis olevad kartulid või ahjukartulid on viletsam variant.

On neid, kes kartulipaanika tekkides hakkasid sööma bataate ehk maguskartuleid. Holmströmi sõnul sisaldab bataat samuti kasulikke aineid, kuid kartul ja bataat ei ole väga erinevad.

Tegelikult olevat bataadis isegi rohkem süsivesikuid kui kartulis.

Wikipedia: Kartul on maavitsaliste sugukonna maavitsa perekonda kuuluva hariliku kartuli (Solanum tuberosum) mugul. Kartulitaimed on pärit Lõuna-Ameerikast Andidest.

Bataat ehk maguskartul (Ipomea batatas) on perekonda lehtertapp kuuluv taimeliik, mille tärkliserohkeid magusaid mugulaid pruugitakse paljudes maades toiduks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles