Venelased loevad 60 tundi järjest romaani «Sõda ja rahu»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üle 1300 venelase osaleb kirjanik Lev Tolstoi (1828 – 1910) kuulsa romaani «Sõda ja rahu» 60 tundi kestval ettelugemisel.

Venemaa riigitelevisioon kannab seda üle maailma 30 paigast, edastab The Telegraph.

60-tunnise ürituse, mis lõppeb täna õhtul, korraldajaks on Tolstoi lapslapslapselaps Fekla Tolstaja.

Ettelugemised jäädvustatakse videole, millest üks leiab aset Peterburi Talvepalees. Ettelugemises osaleb ka Venemaa kosmonaut Sergei Volkov, kes on praegu Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) missioonil ning Venemaa peaminister Dmitri Medvedev.

«Minu jaoks on see projekt ideoloogiliselt tähtis, sest see näitab, et venelased ei ole seotud vaid riigi ja kodakondsuse, raha  ja keele kaudu, vaid ka kultuuri ja kirjanduse kaudu,» selgitas Tolstaja.

Eile hommikul lugesid 1440-leheküljelist romaani ette näiteks Moskva poplaulja, Nepalis tegutsev juveliir, Ida-Siberi lennufirma omanik, Tšetšeenia näitleja ja Lähis-Idas tegutsev pagar.

Vene keelt emakeelena kõnelevad isikud kannavad sellest romaanist lõike ette ka Washingtonis, Berliinis, Pariisis, Pekingis ja Viinis.

Tolstoi järglased jäädvustasid ettelugemise Moskva lähedases Jasnaja Poljana mõisas, kus kirjanikul kuulus romaan valmis.

«Sõjas ja rahus» on rõhk Peterburi ja Moskva kõrgaadlil, kelle kodune keel oli pranstuse keel ning kuidas nende elu mõjutasid Napoleoni sõjad.

Rohkem kui 5000 inimest soovis «Sõda ja rahu» ette lugeda, kuid välja valiti natuke üle 1300. Organiseerijate teatel ei soovinud osaleda Ühendkuningriigi tuntud telesaatejuht Alexandra Tolstoy, kes on kirjaniku üks järeltulijatest.

Svetlana Bondartšuk, kes on telesaatejuht ning Vene režissööri Fjodor Bondartšuki abikaasa, sõnas et selline ettelugemine on tema kui venelase kohus.

Lev Tolstoil kulus «Sõja ja rahu» kirjutamiseks kuus aastat, sest ta tegi romaani 26 korral ümber.

«Sõja ja rahu» põhjal on tehtud mitmeid filme nii Venemaal, Ühendkuningriigis kui Hollywoodis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles